Slanutak, slanac ili garbanzo grah samo su neki od naziva pomalo zaboravljene i zapostavljene biljne vrste iz porodice mahunarki (Fabaceae). To je velika šteta jer je slanutak iznimno hranjiva namirnica koja se koristi već nekoliko tisuća godina, a potječe iz Perzije.

U stotinu grama slanutka nalazi se 19 grama proteina te oko 360 kalorija, što ju čini vrlo zasitnom namirnicom. Bogata je i prehrambenim vlaknima koje snižavaju razine lošeg kolesterola u krvi, ali i poboljšavaju probavu.

Dobar je izvor i željeza, kalcija i kalija. Riječ je i o namirnici s niskim glikemijskim indeksom koja regulira šećer i količine inzulina u krvi, zbog čega se preporučuje osobama s dijabetesom.

Varivo od graha 15 kuna za kilogram: Znate li koliko se ručkova može skuhati s kilogramom suhog graha?

Uz to je i cjenovno vrlo pristupačna. Konzervu od 400 mililitara (240 grama ocijeđene mase) možete kupiti već za pet kuna, a još jeftinije proći ćete ako uzmete suhi slanutak i skuhate ga sami. Pola kilograma suhog slanutka stoji tek oko 10 kuna, a s tom količinom možete pripremiti dosta hrane.

KAKO SKUHATI SLANUTAK?
Slanutak obvezno namočite osam sati prije kuhanja, a idealno bi bilo večer prije termičke obrade. Slanutak potopite u dosta hladne vode jer će zrna nabubriti i udvostručiti svoj volumen. Ako želite skratiti vrijeme kuhanja, u vodu tijekom namakanja dodajte i pola čajne žličice sode bikarbone.

Ujutro dobro isperite slanutak, napunite lonac svježom vodom te stavite kuhati na srednju temperaturu oko sat vremena. Vrijeme kuhanja može se produžiti ovisno o tome koliko ste dugo namakali slanutak, u kakvom loncu kuhate tu mahunarku i slično.

Humus Humus: Fini namaz od slanutka gotov u trenu

HUMUS
Humus je jedan od najčešćih načina za pripremu slanutka. Riječ je o bliskoistočnom namazu koji se radi od ove mahunarke, te uz dodatak maslinova ulja, limunova soka, češnjaka i tahinija, odnosno paste od sezama.

Napraviti ga možete za tek nekoliko minuta u dobrom blenderu ili sjeckalici, a potom ga poslužiti s hrskavim mrkvama, svježim krastavcima i paprikama, krekerima ili čipsom. Namazati ga možete i na kruh kao paštetu te dodati kao kremasti umak uz brojna druga jela.

Falafel Tako hrskav: Najlakši recept za božanstveni falafel

FALAFEL
Drugo najpopularnije jelo u svijetu od slanutka je falafel. Riječ je o prženim kuglicama mljevenog slanutka s različitim začinima koje se vrlo lako mogu pripremiti i u vlastitom domu. Falafel se poslužuje s umakom po želji i povrćem u tortilji, pecivu ili kao prilog drugim jelima.

Batat sa slanutkom Barkice od batata: Zdravi obrok koji ćete uspjeti "prodati" i djeci

HRSKAVI SLANUTAK
Odvojite bijele opne od kuhanog slanutka, dobro posušite sva zrna te ih marinirajte u kombinaciji maslinova ulja i omiljenih začina poput dimljene paprike, čilija u prahu, češnjaka i slično.

Slanutak lijepo rasporedite po limu za pečenje pa ga stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva oko pola sata. Na pola pečenja ga promiješajte te nastavite termički obrađivati.

Čestitamo, upravo ste pripremili hrskavi slanutak koji možete jesti samostalno kao međuobrok, dodavati salatama, ili zanimljivim barkama od batata.

Palačinka od slanutkova brašna Tako fine (i zdrave): Recept za slane palačinke od slanutka

PROTEINSKE PALAČINKE
Slanutak se može samljeti u fini prah te napraviti brašno. Brašno od slanutka može se iskoristiti za pripremu brojnih jela, a posebno su fine proteinske palačinke za koje imamo recept.

Varivo od slanutka Dalmatinska čičvarda: Recept za najfinije varivo od slanutka

DALMATINSKA ČIČVARDA SA SLANUTKOM
Jeste li čuli za dalmatinsku čičvardu? Riječ je o finom varivu koje se sprema u ovom dijelu Hrvatske od slanutka i mesnate slanine. Mirisno, gusto, aromatično i savršeno jelo za one dane kad ne znate što biste kuhali, a želite pojesti nešto fino.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju