Kada se prije dva tjedna vratila u Zagreb, Valentina Galijan došla je na ideju da uredi balkon u stanu na Ravnicama u kojem trenutačno živi. Balkončić veličine svega 1,6 puta 1,3 metara tako je dobio novo ruho i postao najslađi kutak za provođenje vremena na otvorenom.

 

Kako je odrasla u Petrinji gdje je živjela u kući s velikim dvorištem, u stanu na osmom katu u Zagrebu Valentini je nedostajao vanjski prostor gdje bi mogla sjesti i popiti kavu.

Balkončić veličine svega 1,6 puta 1,3 metara dobio je novo ruho i postao najslađi kutak za provođenje vremena na otvorenom

Pregledavala sam malo fotografije na Pinterestu i našla hrpu slatko uređenih balkončića. S obzirom na to da imamo jako mali balkon, svi su bili malo skeptični oko ideje da sve što sam imala u glavi zaista stane na taj mali prostor na kojem su trebali biti klupa, stolić i nešto cvijeća. Na kraju sam izradila skicu koja je uključivala sve navedeno s puno cvijeća i lampica koje bi pružale poseban ugođaj navečer, priča Valentina Galijan. U tjedan dana Valentina je od skice uspjela doći do realizacije te je uredila preslatki prostorčić koji pruža dovoljno privatnosti.

Kako je balkon malo uvučen nema problema kada pada kiša, niti pogleda od susjeda, kaže. Uz to, balkon je okrenut prema jugu te obiluje suncem tijekom cijelog dana i s njega se pruža lijep pogled na kvart s puno zelenila.

Slika nije dostupna Ima i ljuljačku! Preslatki balkon na zagrebačkom Jarunu stvoren za guštanje na suncu

Slika nije dostupna Idilična kuća s najljepšim dokazom da su spojena kuhinja i dnevni boravak sjajna ideja

Većinu stvari koje se nalaze na balkoni kupljene su u Jysku: stolić, jastučiće, lampice i još par detalja. Balkon je sićušan, ali našlo se mjesta i za divnu klupicu napravljenu po mjeri.

Slika nije dostupna Nikolina iz Osijeka u svom je dvorištu uredila jezerce koje krije malo iznenađenje

S obzirom na tako mali prostor i klimu koja je bila ograničavajući faktor u smislu da je postavljena nisko na balkonu i zauzimala je veći dio ionako malog prostora, odlučila sam se za klupicu po mjeri koju nam je izradio dečkov otac, kaže Valentina. U odabiru cvijeća pomogli su joj majčini savjeti, a kupljeno je dijelom u jednoj vrtlariji u Petrinji, a dijelom na zagrebačkom Dolcu.

Slika nije dostupna To se zove idila: Kamena kuća u zelenilu ljepša i od najraskošnijih vila

Nekoliko detalja sam imala otprije, nešto sam malo doradila, a na kraju je neplanirano mjesto našla i uredska stolica pa prostor koristim i za trenutno aktualan rad od kuće. Mogu se na njemu smjestiti s laptopom i raditi na zraku.

Iako je balkon finaliziran tek prije nekoliko dana, jako puno vremena provodim tu. Kad postane toplije pretpostavljam da ću ga više koristiti ujutro i predvečer zbog južne orijentacije. Trenutno uživamo u druženju i zapravo nam sada više ljudi stane na balkon nego što je to prije bilo moguće, zadovoljno kaže Valentina Galijan.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju