Ljubiteljice mode s nestrpljenjem očekuju 2. prosinca kada u hrvatskim kinima započinje prikazivanje filma "Dinastija Gucci".

"Dinastija Gucci" je triler snimljen prema stvarnim događajima u režiji Ridleya Scotta koja prati život pripadnika ove obitelji, a ponajviše Maurizia Guccija (Adam Driver), unuka osnivača slavne modne kuće te njegove supruge Patrizije Reggiani koju je utjelovila Lady Gaga.

Otkako su se Maurizio i Patrizija vjenčali 1973. godine bili su pod medijskim povećalom te se smatrali jednim od prvih „power“ parova u Italiji. Njihove turbulentna veza završila je razvodom 1994. godine nakon čega je Patrizia naručila atentat na svojeg bivšeg supruga, a zbog čega je dobila nadimak „crna udovica“.

Film se većinski bazira na ranim devedesetim godinama prošlog stoljeća pa tako i moda najviše prati ovu dekadu. Kostimografkinja Janty Yates imala je težak zadatak osmišljavanja cjelokupne garderobe za glumce, a posebice za Lady Gagu.

S obzirom da je Patrizia Reggiani poznata po rečenici – bolje je plakati na zadnjem sjedištu Rolls-Roycea nego biti sretan na biciklu – Janty Yates je znala da filmska bižuterija i jeftini kostimi neće biti zadovoljavajuće rješenje. Umjesto toga bacila se u potragu za pravim komadima iz onog vremena.

Luksuzni nakit posudila je iz arhiva Bvlgarija i Boucherona, a vintage komade tražila po second handovima i eBayju.

Teško je pronaći Gucci odjeću iz vremena prije 1994. godine kada je kreativni direktor postao Tom Ford, tvrdi Cherie Balch iz Shripton Couturea koja se specijalizirala za traženje baš takvih second hand komada.

Je li Lady Gaga bila dobar izbor za ulogu Patrizije Reggiani u filmu Dinastija Gucci?

glasova:



Za razliku od nekih članova obitelji, modna kuća Gucci je podržala film te je posudila dva komada iz svoje arhive za snimanje. Jedan od tih komada je i smeđa tunika-haljina s logotipom modne kuće iz 1969. godine koju su ponovo lansirali na tržište, a koja je u međuvremenu rasprodana.

Smeđa je bila prevladavajuća boja u dizajnu Guccijevih kreacija u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća.

Kreacije su tada bile vrlo konzervativne i napravljene od tvida, kaže Jonty. Patrizia Reggiani rijetko kad je nosila Gucci. Nosila je Yves Saint Laurent. Nosila je Dior. No očigledno torbice, remeni i drugi modni dodaci su bili iz Guccija.

Gucci torba Guccio Gucci: Od sina siromašnog kožara do obožavanog dizajnera

Garderoba Lady Gage u filmu se upravo zato sastojala od kombinacije vintage komada i odjeće napravljene po mjeri. U filmu nosi 54 pomno osmišljenih izdanja – od haljina naglašenih ramena s jastučićima i svilene bluze s takozvanom pussy bow mašnom preko skijaškog odijela do krznenog kaputa.

Je li Lady Gaga uspjela utjeloviti crnu udovicu, treba pričekati premijeru filma. Do tada možete uživati u zanimljivoj modnoj priči u našoj fotogalerji.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju