Složit ćemo se da Hrvatskoj ne nedostaje čarobnih lokacija koje svojom ljepotom oduzimaju dah. Radi se o mjestima s kojih se odlazi napunjenih baterija i s najljepšim uspomenama.

Jedan od tih dragulja nalazi se u Istri. Radi se o selu Kotli. Ovo napušteno selo smješteno je u unutrašnjosti Istre, blizu Huma, a ako tražite mjesto na kojem ćete uživati u miru i čarobnim prizorima onda su Kotli lokacija koju trebate upisati na svoj popis destinacija koje želite posjetiti.

Kada je u pitanju gospodarstvo, nekada su Kotli bili vodeće selo na području Humštine s poznatim mlinovima i krojačima. Vodenica u Kotlima sačuvana je do današnjih dana, a samo selo postalo je zaštićeni seoski kompleks s očuvanim dvorištima, vanjskim stubištima, slikovitim dimnjacima...

Kroz selo teče rijeka Mirna koja u stijenama stvara kotlaste udubine po kojima je selo i dobilo ime. Sama rijeka teče iz jednog kotla u drugi, a prizor koji stvara je uistinu magičan.

Selo je do danas zadržalo izgled iz 18. stoljeća pa i ranije. Broji 15-ak kuća koje su posjetnik na vremena kada je u selu bujao život. Obitelji su iz sela otišle u potrazi za boljim životom. Počele su ga napuštati šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Bazen dubrovačkog hotela Excelsior Pogledajte čudesni bazen na našoj obali kojem tepaju da je najljepši na svijetu

Slika nije dostupna Čarobne i fotogenične: Deset lokacija u Hrvatskoj s kojih se odlazi s najljepšim uspomenama

Jednom kada se nađete u selu Kotli pred vama će se nizati nevjerojatni prizori i netaknuta priroda. Kući ćete se vjerojatno vratiti i s pokojom fotografijom koja će izgledati kao neka od ovih koje možete pogledati u nastavku ili u našoj galeriji. Čarobno, zar ne?



 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju