Sigurno ste nekad od vaše mame, bake, tete, susjede... čuli rečenicu "joj, to se nosilo i u moje vrijeme" ili "kad sam ja to nosila". Jer iako se trendovi mijenaju iz sezone u sezonu, postoje odjevni komadi koje unatoč svim tim promjenama mnoge žene rado imaju u ormaru - i to već desetljećima.

Bez obzira na to koliko imate godina, radi se o komadima koji su toliko dobri da im uvijek rado vraćamo. Mi smo izdvojili njih sedam koji su dio modnih kombinacija godinama.

Neki su od njih dizajnerski komadi koji, naravno, nisu svima pristupačni, ali su tijekom godina dobili svoje povoljnije verzije koje rado nosimo, baš kao i naše mame, pa čak i bake. Jedan je takav komad primjerice haljina na preklop koju u svojoj ponudi redovito imaju gotovo sve trgovine.

Za većinu ovih komada vjerojatno ste barem čuli, ali radi se o klasicima kojih se uvijek dobro prisjetiti.

Mala crna haljina (Chanel)

Prije 1920-ih žene su nosile crno uglavnom za vrijeme korote. Međutim, to se promijenilo zahvaljujući modnoj dizajnerici Coco Chanel. Prijelomni trenutak dogodio se 1926. godine kada je magazin Vogue objavio skicu male crne halje.

Sljedeći važan korak u popularizaciji tog ženstvenog odjevnog komada bila je scena Audrey Hepburn koja se u maloj crnoj haljini s potpisom Givenchyja pojavila u filmu Doručak kod Tiffanyja.

Traperice (Levis 501)

Levi Strauss & Co. američki je proizvođač odjeće koji je širom svijeta poznat zahvaljujući trapericama Levi's. Kompanija je osnovana 1853. godine, a prvi par popularnih traperica Levis 501 stvoren je 1890-ih godina. Taj par traperica u ormaru su imale ili još uvijek imaju mnoge žene.

Haljina na preklop (Diane von Furstenber)

Modnoj dizajnerici Diane von Furstenberg svjetsku slavu donijela je haljina na preklop.

Ovaj model haljine prvi put se pojavio 30-ih godina 20. stoljeća, međutim, kada je dizajnerica 70-ih godina predstavila svoju verziju, haljina je postala modni klasik i jedan od onih komada koji pristaje baš svim ženama.

Tenisice Adidas Superstar 

Prvi par ovih tenisica proizveden je 1969. godine, a i danas se nalaze na policama trgovina i imaju svoje mjesto među omiljenim modelima.

Povodom proslave 35. rođendana tenisica Adidas je surađivao s brojnim ikonama iz svijeta glazbe, mode i umjetnosti, a rezultat je bila kolekcija s 35 različitih modela.

(Burberry) baloner

Jedan od najpoznatijih komada ove modne kuće jest baloner, omiljeni komad mnogih žena, posebno u prijelaznom razdoblju. Originalno su taj su baloner nosili britanski časnici tijekom Prvog svjetskog rata. Osmišljen je kako bi ih štitio od nepovoljnih vremenskih uvjeta.

Kasnije je pretvoren u odjevni komad za široke mase i s godinama je postao jedan od najprepoznatljivijih komada brenda.

Imate li već svoj omiljeni ruž za usne? Klasici kojima se uvijek vraćamo: 10 kultnih ruževa za usne koji pristaju svima

Audrey Hepburn 15 kultnih frizura slavnih žena koje se i danas rado kopiraju

Tenisice Chuck Taylor All Star 

Tenisice Chuck Taylor All Star na tržištu su se pojavile početkom 20. stoljeća. Popularne starke prvotno su bile namijenjene košarkašima, a danas su omiljena tenisica i ženama i muškarcima, posebno u toplijem dijelu godine.

(Calvin Klein) slip haljina

Posljednjih nekoliko sezona svoje mjesto među popularnim modelima haljina imaju slip modeli, a za popularnost slip haljine zaslužan je Calvin Klein.

Njegova verzija slip haljine pojavila se 1996. godine, a prva koja ju je nosila bila je Kate Moss. Danas je taj model odabir žena za cijeli niz prigoda, od onih ležernijih do svečanih.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju