Kukuruzni kruh kumice Anastazije Novoselec s Dolca jeo je i papa, kupuju ga i političari i bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, po njega se dolazi čak i iz Dubrovnika, ma nema tko se nije zaljubio u te debele, primamljive šnite kada ih je jednom probao. Ako još niste upoznali baku Anastaziju, na Dolcu ćete je prepoznati po crvenom rupcu, a tamo je svake nedjelje, i dalje vitalna u 89. godini života.

Baka Anastazija Novoselec prava je legenda Dolca, kao i njezin slavni kukuruzni kruh koji prodaje već 70 godina. Već sedam desetljeća dolazi na zagrebačke tržnice, prije je prodavala i na Britancu, a sada samo na Dolcu.

Posljednje dvije godine na Dolac s njom dolazi i njezina kći Branka Štengl jer baka je ipak već u godinama pa je Branki lakše rezati kruh, a Anastazija je zadužena za naplaćivanje.

Kukuruzni kruh bake Anastazije može se držati u hladnjaku i tako će ostati svjež i do dva tjedna

Ljudi naš kruh najčešće kupuju na šnite, za deset, dvadeset, trideset kuna. Imamo kruščiće po pedeset kuna i velike skuplje. Obično donesemo po osam, deset komada kruha i sve prodamo do podneva, pa i prije, govori Branka Štengl. Mama i kći svaku nedjelju već u dvadeset do sedam kreću iz Domaslovca pored Samobora, u kojem žive, i na Dolcu su u pola osam, gdje ih čekaju njihovi kupci, svi redom oduševljeni tim čarobnim kukuruznim kruhom.

Svi kažu da je naš kruh kao kolač. A nema tu nikakve tajne u njegovoj izradi. Moj sin Ivan prosije brašno, zakuha se voda i sol, pofuri se, unutra se stavi pet kilograma raženog brašna i kvasac, i to je sva muzika. Kruh se zamijesi i pomoću lopara stavlja u krušnu peć, u koju stanu četiri velika i četiri mala kruha.

Nema tajne, sve ovisi o ljubavi i volji. Ako imate volje za nešto, ispadne kako treba, ako nemate, ne ispadne, je li tako, ističe Branka. Kukuruzni kruh bake Anastazije može se držati u hladnjaku i tako će ostati svjež i do dva tjedna. Samo ga je bitno staviti u vrećicu da drži vlažnost.

Kruh i mlijeko za večeru tajna su vitalnosti

Neki ga drže i u zamrzivaču, pa kada ga izvade, stave ga u mikrovalnu pećnicu i kažu da je fin kao da je sad izvađen iz peći, otkriva Branka. U proizvodnju kruha uključena je cijela obitelj, uz sina Ivana, i Brankin suprug Ivica i kći Nikolina. Rade i domaće rezance, mlince, sir i vrhnje, prava oaza finih i zdravih domaćih proizvoda. Svi rade i u polju, a imaju i vinograd, nema veze što su djeca fakultetski obrazovana, dodaje Branka.

Imamo malo domaćinstvo i stoku i s time smo zadovoljni. Mama samo doma čuva kuću i kuha. U 89. je godini, ali je još uvijek kao šinjorina. Velim joj da bude doživjela stoticu. Mi je čuvamo i pazimo, ona već 24 godine ne mora na polju kopati i doma ne mora ništa teško raditi. Zdrava je k'o dren! Jedino je neki dan pala gore u kupaonici, nije ništa slomila, samo se jako natukla - kad ima seljačke kosti. Svaku večer jede kruh i mlijeko, a ipak to mlijeko ima u sebi kalcij, ispričala nam je Branka.

Kukuruzni kruh kumice Anastazije s Dolca jeo je i papa, a kupuju ga i naši političari

A nedjeljom, kad ide na Dolac, dodaje, legendarna babica živne poput cvijeta. Njezin kruh kupuju i političari, dolazi i mama od Andreja Plenkovića te njegovi tetak i teta, Sanja Musić-Milanović, a i kad je papa dolazio u Hrvatsku ispekla je za Kaptol nekoliko komada kruha, a jedan kruh su dali i kao poklon za Vatikan. Branka poznaje i Dubrovčane koji, kada dođu u Zagreb, gledaju da su u nedjelju na Dolcu kako bi kupili legendarni kukuruzni kruh.

Radišne, zlata vrijedne kumice s Dolca i drugih tržnica svojevrstan su simbol Zagreba. Njihovi proizvodi nezamjenjivi su na stolovima u mnogim kućanstvima i zahvalni smo im što i dalje njeguju tradiciju i što svako jutro u ranim satima na tržnice donose fine i zdrave domaće namirnice.

Anastazija Novoselec dobila je i nagradu Grada Zagreba za 50 godina dolaženja na tržnicu Dolac kao najstarija kumica. Etnoudruga iz Samobora predložila je i da se zaštiti samoborski kukuruzni kruh, kao što su već zaštićene samoborska kremšnita i samoborska češnofka, jer se u samoborskom kraju peče izvorni kukuruzni kruh kakvog nema nigdje drugdje.

Slika nije dostupna Domaćinstvo u školama: Srednjoškolci diljem Hrvatske zasukali rukave

Kruh bake Anastazije jedu i političari, no njezina kći Branka u šali kaže kako njezina mama i ona ne pripadaju ni jednoj političkoj stranci.

Mi živimo svoj život. Ako ne zasučete rukave, neće vam nitko ništa dati, bez obzira na to tko je na vlasti. Bilo ovaj ili onaj, ja znam da raditi moram, kaže Branka Štengl.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju