Ove smo godine više nego ikad naučili koliko je važno prati ruke za održavanje dnevne higijene. No dok sapunicom pokušavamo isprati nevidljive neprijatelje koje donesemo izvana, često zanemarimo izvore bakterija i virusa koji se nalaze u našem domu.

Osobne stvari

Iako ga često zaboravimo dezinficirati, dobro je poznato da mobitel može sadržavati više bakterija od WC daske. Njega ćete najbolje očistiti maramicama za dezinfekciju koje sadrže izopropilni alkohol. Važno je da sredstvo s kojim dezinficirate mobitel ne bude čisti alkohol jer biste na taj način mogli oštetiti svoj ''produžetak ruke''.

Ovo je godina u kojoj su mnogi urede zamijenili radom od kuće. Laptop je u tom slučaju jedan od glavnih alata koji se svakodnevno koristi. Za brzo i efikasno čišćenje isključite ga i prebrišite dezinfekcijskim maramicama, a zatim posušite suhom krpicom od mikrofibre.

Mnogi nemaju naviku čistiti ključeve. S obzirom na to da njih ne naslanjamo na lice i ne koristimo ih doma, ne moramo ih dezinficirati svaki dan, no važno je osvijestiti da se na njima nalaze bakterije i virusi i da bi nakon zaključavanja trebalo oprati ruke. Uz to, ključeve je najbolje odlagati na mjesto koje je predviđeno za njih, daleko od kuhinje i hrane.



Kućanstvo

Prije samog ulaska u kuću ili stan mnogi će stisnuti zvono na vratima, i ne samo gosti nego i ukućani. S obzirom na to da se zvono nalazi izvan samog kućanstva, teško je kontrolirati njegovu čistoću, stoga svaki put kad se sjetite očistite ga antibakterijskim sredstvom za čišćenje.

Sljedeći put kad ulazite u svoj dom obratite pažnju na to koliko ste kvaka dodirnuli prije nego što ste oprali ruke. Bakterije i virusi tamo se zadržavaju duže nego što mislite, pa ih je svakako potrebno redovito čistiti. Dezinficirajte ih kao i zvono na vratima.

Zrak u zatvorenom prostoru može biti od 10 do 30 puta zagađeniji od onoga vani. On je kombinacija zagađenog zraka koji dolazi izvana i zagađenja koja nastaju u zatvorenom prostoru kuhanjem, duhanskim dimom, izgaranjem svijeća i uljnih lampi, radom kamina ili grijalica na lož ulje. I dok se u svijetu ozbiljno govori o kvaliteti zraka u kućanstvu, mnogi i dalje tome ne pridaju dovoljno pažnje. Provjetravanje je dobro, ali često nije dovoljno. Zrak je najbolje pročistiti uređajem koji je za to namijenjen. To je vrlo važno za cijelu obitelj, a posebice za osobe koje pate od alergija i bolesti dišnih puteva. Pročišćivači zraka mogu u kratkom roku uništiti mnogobrojne neprijatelje zdravlja. Primjerice, Philipsovi uređaji s unaprijeđenom tehnologijom VitaShield uklanjaju 99,97 posto malenih čestica, uključujući čestice PM 2,5, viruse, bakterije, pelud, prašinu i perut kućnih ljubimaca. A u prostoriji od 20 m2 to mogu učiniti u svega 6 minuta. Uređaji prate kontrolu kvalitete zraka i u najbržem mogućem vremenu očiste zrak, pa tako uvijek možete biti sigurni da je zrak u vašem kućanstvu čist.

Najprljaviji predmeti po prostorijama

Teško je zamisliti da ono što koristimo za čišćenje može biti sredstvo širenja bakterija po domu. Istraživanja su pokazala se u kuhinjskoj spužvici nalaze mnogobrojni mikroorganizmi kojima možemo ugroziti vlastito zdravlje i zdravlje ukućana. Spužvicu možete očistiti tako da je mokru stavite u mikrovalnu na 90 sekundi. Na taj način možete ukloniti 99 posto bakterija, no pazite da spužva ne sadrži metale jer ju je tada bolje baciti nego staviti na zagrijavanje.

Da se na WC dasci nalazi mnoštvo bakterija, svjesni su svi, no mnoge iznenadi da izvor bakterija može biti perilica rublja. Ostavite li mokro rublje nakon pranja, pa čak i kratko, riskirate razvoj bakterija i drugih klica. Najbolje je odjeću odmah prebaciti u sušilicu ili na dasku za sušenje jer ako vam je rublje stajalo mokro više od pola sata, možete ga staviti na ponovno pranje. Ne zaboravite povremeno oprati i bubanj mješavinom sode bikarbone i tople vode.

Iako prostoriji daje toplinu, tepih je dom mnogih bakterija. Neki navode da može primiti i do osam puta veću količinu prljavštine od svoje težine. Tepih treba jednom tjedno dobro usisati i po mogućnosti osvježiti preparatima za čišćenje, a jednom godišnje i odnijeti na profesionalno čišćenje koje se najčešće provodi parom koja iz tepiha izvlači sve nečistoće.

Madrac nije lako pomicati, ali u ovom slučaju vrijedi se malo pomučiti. Dobro ga je iznijeti na balkon ili dvorište da se povremeno provjetri. Potrebno ga je i što češće rotirati jer on upija znoj i mrtve stanice tijela, pa je pogodan za razmnožavanje grinja.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Philips po najvišim profesionalnim standardima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju