Jeste li ikada čuli za litopse? Riječ o neobičnom rodu patuljastih sukulentnih biljaka koje potječu iz južne i jugozapadne Afrike. Pretpostavlja se da postoji 37 vrsta litopsa i oko 145 sorta, a izgledaju poput ukrasnih kamenčića. Zbog toga ih često nazivaju i živim stijenama ili cvjetajućim kamenom.

Ime potječe od grčke riječi lithops, što znači sličan kamenu. Ovi kaktusi uistinu oponašaju izgled kamena što je evolucijska prilagodba okolišu u kojem se nalaze kako bi se održali i obranili od prirodnih neprijatelja. Rastu u suhim kamenitim predjelima te su otporni na suše i visoke temperature.

Ono što nama izgleda kao kamen zapravo su dva zadebljala i preklopljena lista litopsa koji se otvore u trenutku cvjetanja – obično u kasnu jesen ili zimu – kako bi propustili pupoljak s žutim ili bijelim cvijetom.

Slika nije dostupna Sedam rješenja za one koji nemaju sreće s pravim biljem i cvijećem

Zadatak ovih listova je da čuvaju vodu s obzirom da u njihovom prirodnom staništu kiša ne pada i po nekoliko mjeseci. No treba znati da će procvjetati samo biljke starije od tri ili pet godina.

Iako njihova ponuda nije široko rasprostranjena u Hrvatskoj, mogu se kupiti i u Lijepoj Našoj i to uglavnom preko trgovina i webshopova specijaliziranih za prodaju cvijeća i bilja poput Đardina iz Zagreba, ili Big Wina iz Požege.

Stručnjaci tvrde da se litopsi mogu uzgojiti u zatvorenim prostorima ili u vrtu.

Glavna sezona rasta su ljeto i jesen. U prirodi rastu na sunčanom položaju, ali dobro uspijevaju i u polusjeni pod staklom. Kako su to male biljčice, sade se u sasvim male lončiće, ali je bolje da se više biljaka posadi zajedno u širu posudu,
kažu nam u trgovini Đardin.

Cvijeće koje voli sjenu Izaberite cvijeće: Pet balkonskih ljepotica koje sjenu vole više od sunca

Uzgajate li litopse na otvorenom u vrtu, posebnu pažnju treba posvetiti količini vode kojoj su izloženi.

Jako treba paziti na zalijevanje. U zimskom mirovanju uopće ne treba zalijevati biljku osim ako ne primijetimo da se listovi suše. Ova vrsta voli jako rijetko zalijevanje, ali obilno. Drenaža mora biti jako dobra, dodaju u Đardinu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju