Iza imena magarčev rep odnosno sedum morganianum krije se neodoljivi sukulent podrijetlom iz Južnog Meksika koji, jednom kada sazrije, ima duge stabljike koje se prelijevaju iz lončanice.

To ga čini savršenom biljkom za viseće posude za cvijeće ili za neko visoko mjesto na vašim policama.

Iako predivan ukras u domu, bitno je znati da ipak traži malo više brige u zatvorenom prostoru.

Svaka njegova stabljika prekrivena je malim sočnim listovima koji biljku čine tako privlačnom. Ipak , i najmanji udar može dovesti to toga da listovi magarčevog repa polete na tlo pa možda nije najbolji izbor za početnike. No, za zaljubljenike u biljke željne izazova bit će idealan.

Dovoljno je samo slijediti određene upute.

Slika nije dostupna Božur: Sedam pravila za uzgoj najljepšeg ljetnog cvijeta

Glicinija Grandiozna glicinija: Savjeti za uzgoj "padalice" koja vrt pretvara u čaroliju

Prva stvar koju morate zapamtiti je ta da s ovom biljkom što manje rukujete kako je ne biste oštetili. Smatrajte je dobrim prijateljem koji voli fizičku udaljenost.

Kao i drugi sukulenti, i ova će biljka uspjeti u suhom i pjeskovitom tlu.

Kada je u pitanju posuda, odaberite onu u koja će pomoći otjerati vlagu od korijena. Neka bude primjerice od terakote ili sličnog materijala.

Pobrinite se i da posuda ima otvor za drenažu na dnu kako vaša biljka ne bi "sjedila" na vodi. Ako se odlučite za posudu bez takvog otvora, na dno stavite sloj šljunka, odnosno kamenčića.

Kako bi praivlno rasla ovoj biljci potrebna je izravna svjetlost, ali je redovito okrećite. Svaki list ove biljke prekriven je biljnim voskom koji je štiti od sunčeve svjetlosti i pomaže u zadržavanju vlage. Bez dovoljno sunčeve svjetlosti biljka počinje gubiti lišće i poprimati cvenu boju.

Slika nije dostupna Jeste li vidjeli sukulente u obliku sirenina repa? Izgledaju zaista čudesno!

NE PRETJERUJTE S VODOM

Kada je u pitanju zalijevanje, s njim nikako ne smijete pretjerati jer postoji velika vjerojatnost da će biljka u tom slučaju istrunuti, posebno ako je mlada.

Već spomenuta drenaža neka vam bude imperativ, a ako biljci osigurate dovoljnu količinu svjetla ne biste je trebali zalijevati više od jednom u dva tjedna.

Dobra vijest je i da sukulenti imaju ugrađen sustav upozorenje koji vam govori da trebaju vodu, a to je u onom trenutku kad im se listovi počnu smežuravati.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju