Pakistanka Malala Yousufzai 2014. godine dobila je Nobelovu nagradu za mir. Malala je postala međunarodni simbol otpora talibanskim nastojanjima da ženama uskrate obrazovanje i druga prava.

Malala Yousufzai, najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir, danas ima dvadeset i jednu godinu.

Pakistanka Malala Yousufzai 2014. godine dobila je Nobelovu nagradu za mir.

Toj hrabroj djevojci talibani su 10. listopada 2012. godine pokušali oduzeti život u atentatu zato što je habro istupila protiv njih i njihove namjere da ženama zabrane pristup obrazovanju.

Preživjela je hitac koji joj je u glavu ispalio maskirani taliban kako bi je kaznio jer je na svom blogu kritizirala talibanski režim koji ženama zabranjuje školovanje. Više od tri mjeseca oporavljala se od teških ozljeda i bila je podvrgnuta rekonstrukciji lubanje.



Svijet je bio šokiran brutalnim pokušajem ubojstva, a zbog svoje hrabrosti 2014. godine nagrađena je Nobelovom nagradom za mir.

Unatoč svojoj mladosti, Malala je primjerom pokazala da djeca i mladi ljudi također mogu pridonijeti poboljšanju vlastite situacije, kazao je tada predsjednik norveškog Nobelova odbora Thorbjorn Jagland.

>> Malala Yousufzai: ''Jedno dijete, jedan učitelj, jedna olovka i jedna knjiga mogu promijeniti svijet''

Malalu ni atentat nije spriječio da nastavi glasno govoriti o važnosti obrazovanja. Ni u jednom trenutku nije pomislila na odustajanje od aktivističkog angažmana. Teroristi su mislili da će promijeniti naše ciljeve i zaustaviti naše ambicije, no ništa se nije promijenilo u mojem životu osim što su slabost, strah i beznađe umrli. Rođene su snaga, moć i hrabrost. Ne mrzim talibana koji je pucao u mene. Čak i da držim oružje u ruci i da je on ispred mene, ne bih pucala u njega, poručila je Malala u govoru u Ujedinjenim narodima.

U galeriji pročitajte neke od njezinih najpoznatijih rečenica.



Malala je već dobitnica brojnih priznanja, a nagrada za ljudska prava koju joj je dodijelila Europska unija jedna joj je od najdražih.

Nakon napada na mene ništa se nije promijenilo, osim što su slabost, strah i beznađe umrli. Rodila se snaga, moć i hrabrost.

--Malala Yousufzai

Na svoj 18. rođendan u Libanonu u blizini granice sa Sirijom otvorila je školu za sirijske izbjeglice koja nudi obrazovanje djevojkama od 14 do 18 godina. Školu financira neprofitna organizacija koja nosi njezino ime, a nakon otvaranja zamolila je svjetske lidere da "investiraju u knjige, a ne u metke".

Odlična je učenica ženske škole Edgbaston u Birminghamu, a uskoro će maturirati i upisati fakultet. Želi studirati filozofiju, politiku i ekonomiju na Oxfordu te ne skriva svoje političke ambicije.

Na jednoj konferenciji o ženskim pravima 2015. kazala je kako bi voljela postati premijerka Pakistana. Naši političari ne rade ništa za nas, za mir ili za naše obrazovanje. Zato želim biti premijerka svoje zemlje, zaključila je inspirativna djevojka.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju