Mnoge male pasmine pasa opravdavaju izreku da velike stvari često dolaze u malim pakiranjima. Oni možda jesu sitni, ali su itekako puni karaktera, energije, vrckavosti i ljubavi. Upravo ih zato mnogi žele za kućne ljubimce jer će vlasniku ispuniti život, ali i srce. U nastavku donosimo deset preslatkih pasmina koje se diče svojom vrckavom osobnošću.

1. Biewer terijer

Relativno nova pasmina koja je 2021. godine debitirala na izložbama Westminster Kennel Club Dog Show i National Dog Show u SAD-u. Uzgojena je u Njemačkoj 1980-ih godina, a u SAD su došli 2003. godine. Izuzetno dragi i prijateljski raspoloženi, biewer terijeri žarko su željni akcije pa ga slobodno uključite u sve svoje aktivnosti. Vrlo su vokalni te će vam dati do znanja ako se osjećaju zapostavljenima ili ako ne prepoznaju nekoga i žele strancima dati do znanja tko je gazda.

2. Chihuahua

Jedna od najprepoznatljivijih pasmina, famozna chihuahua potječe iz Meksika gdje je ova slavna pasmina usavršavana kroz stoljeća. I dugodlake i kratkodlake sorte odišu šarmom kroz svoja sićušna tijela i velike, izražajne oči. Nestašne i živahne chihuahu pune karaktera proslavile su i poznate osobe koje ih imaju za kućne ljubimce i filmovi poput Plavuša s Harvarda. Svakako svog psića po hladnom vremenu zaštite toplim odjelcem.

3. Kineski kukmasti pas

Ovi graciozni, zabavni psi vole zabavljati ljude uz koje su vezani. Mogu biti bez dlake, s čupercima krzna na glavi i stopalima, ili s dugim, mekim krznom koje im prekriva cijelo tijelo. Pripadnici pasmine koji nemaju dlaku mogu izgorjeti na suncu, stoga ih zaštitite kremom za sunčanje za pse ili im osigurajte hlad. Možda iznenađuje, ali ovi minijaturni psi su izvrsni atlete koji uživaju u treningu agilnosti.

4. Mali talijanski hrt

I pripadnike ove simpatične pasmine važno je odijevati za hladnog vremena. Minijaturni hrtovi su izuzetno osjetljivi i najsretniji su kada su na toplom i u društvu ljudi. Stvoreni su za život u kući (kao zapravo siv psi jer ne postoji pas „za van“) te su poznati po nekim karakteristikama mačke. Vole skakati i penjati se pa je potreban oprez kako ne bi pali i ozlijedili se. Također se ne snalaze dobro u kućanstvima s više kućnih ljubimaca u kojima često zna biti i kaotično.

5. Patuljasti pinč

Neustrašivi pas s karakteristikama čuvara prepun energije diči se visokim kvocijentom inteligencije. Lako će naučiti naredbe, ali također će testirati koliko daleko može ići s nestašlucima kada ne gledate. Ovi psi velikog ponosa u malom tijelu vjerojatno su nastali križanjem jazavčara i talijanskih hrtova. Oni nisu minijaturne verzije njemačkog pinča ili dobermana. Kinološki stručnjaci nazivaju ih kraljevima minijaturnih pasmina, a ta titula možda im je malo „udarila“ u glavu. Nema veze, dovoljno su slatki da im šefovanje može proći!

6. Patuljasti kontinentalni španijel (Papillon)

Izuzetno prilagodljiv pas. Poznati su po svojem prijateljskom raspoloženju prema ljudima svih dobi i ljubimcima svih vrsta. Ipak, nije preporučljivo da se previše zbliži s velikim psima; papiloni nisu svjesni toga koliko veliki pas može biti snažan i mogu biti ozlijeđeni. Sorte ovih malih pasa s ogromnim ušima mogu se pronaći na slikama dama iz visokih staleža i njihove djece nastalih u 15. stoljeću. Njihova dlaka laka je za njegovanje, a više od svega vole se družiti sa svojim vlasnikom.

7. Pomeranac

Probajte pogledati pomeranca i ne nasmijati se. Ta nasmiješena lica, to pufasto krzno! Pripadnici ove njemačke pasmine su znatiželjni i preporuka je ne puštati ih da hodaju gdje ih je volje, odnosno bez nadzora. Pomeranci su brzi i skloni su ignoriranju upozorenja poput truba automobila. Iako znaju biti teritorijalni, lajati na nepoznate ljude ili uljeze, jednom kad nekoga upoznaju, za njih je to prijateljstvo za čitav život.

Francuski buldog Deset malih pasmina koje nisu na glasu kao nervozni peseki

Maltezeri su živahni i puni energije, a jednako se dobro slažu s ljudima i drugim psima Deset pasmina koje i kada odrastu, izgledaju poput pahuljastih loptica

8. Toy pudl

Svatko tko pudle bilo koje veličine doživljava kao pretenciozne, izbirljive pse, nikada nije upoznao pripadnika te pasmine. Toy pudle su atletski i samopouzdani psi koji pokazuju izvrsne rezultate u agility i treninzima obuke. Vrlo su pametne i učenje naredbi za njih je lagani zadatak. Potrebno ih je redovito četkati ili ih voditi u salon za njegu pasa na češljanje svakih četiri do šest tjedana.

9. Shih Tzu

Pripadnici ove plemenite kineske pasmine uz dobru i pravilnu brigu mogu živjeti i do 18 godina. Ova minijaturna pasmina hvaljena je zbog svoje prijateljske naravi prema djeci, a svojim ponašanjem lako će zabaviti ljude svih dobnih skupina. Zvan i "lavlji pas" zbog svoje divlje svilenkaste grive, dlaka shih tzua može se šišati na kratko ili pustiti da bude duga. Jedna njihova mala mana je to što tijekom treninga često tvrdoglavi - misle da već sve znaju.

10. Jorkširski terijer

Jedna od najpopularnijih i najprepoznatljivijih pasmina. Ovi sitni terijeri uzgojeni su kako bi rudnike i tvornice zaštitili od glodavaca; svoju odlučnost i dovitljivost zadržali su i dalje unatoč tome što su 1880-ih godina postali psi koji većinu vremena provode - u krilu. Rana socijalizacija važna je da kada odrastu budu dobri prema ljudima koje tek upoznaju i da se mogu prilagoditi nepoznatom okruženju.

Pametni, inteligentni i odani: 10 pasmina koje je najlakše trenirati Njemački ovčar Pudla Njemački ovčar +7 Pumi

10 fotografija štenaca "opasnih" pasmina koje popravljaju dan Štenci opasnih pasmina Štenci opasnih pasmina Štenci opasnih pasmina +8 Štenci opasnih pasmina

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju