Ljepota orhideje čini je izrazito poželjnim kućnim cvijetom koji sve češće biramo za svoj dom. Raskošni cvjetovi šarenih boja koje se nalaze na elegantnim stapkama uljepšavaju našu svakodnevnicu.

Ako ste orhideju dobili na poklon ili kupili, sigurno ste se zapitali kako je njegovati. Brzo opadanje cvjetova i tamnjenje mesnatih zelenih listova problemi su koji dolaze zbog neispravne njege.

Kako bi vas taj divni cvijet, zbog svoje zahtjevnosti na glasu kao primadona među cvijećem, uveseljavao što duže, donosimo vam tri trika koja pomažu u njezi:

1. Teglica od terakote

Najveća greška koja se može napraviti kod održavanja jest ta da biljku ostavimo u ukrasnoj posudi u kojoj smo je kupili ili dobili. Takav postupak sprječava disanje biljke i zbog toga ona ranije vene. Kako bi vaša orhideja što duže cvala, preporučuje se da se plastična prozirna posuda u kojoj ste dobili biljku samo premjesti u teglicu od terakote koja biljci omogućava disanje. Biljku ne treba presađivati i prilikom premještaja u teglicu nije potrebno dodavati dodatnu zemlju jer se time sprječava protok zraka.

Orhideja Kada oboli orhideja...: Sastojak iz kuhinje koji može izliječiti cvijet

Orhideje znaju biti jako osjetljive, ali oko ovog prelijepog cvijeta itekako se isplati potruditi Napokon rješenje: Napravite otopinu s korom banane za dulji život delikatne orhideje

2. Jutarnje sunce

Jutarnja sunčeva svjetlost godi orhideji i zato je treba staviti na istočnu stranu prozora. Također je važno da svjetlost ne bude izravna kako ne bi svojom jakošću uništila biljku. Najbolje mjesto gdje je možete staviti jest stol pored prozora, a ne iza zavjese gdje sunce direktno tuče u nju.

3. Dvostruko namakanje

Kako bi vaša biljka bila nahranjena, potrebno ju je izvaditi iz teglice od terakote i potopiti u plastičnoj prozirnoj posudici u kojoj ste je dobili u vodi sobne temperature. Nakon nekog vremena kad biljka upije sadržaj, iscijedite je i ponovo je vratite u teglicu od terakote. Takav postupak treba ponavljati svakih sedam do deset dana.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju