Gotovo da nema žene koja nije čula za torbice brenda Michael Kors, koje su posebno popularne među mlađom populacijom. Iza njih stoji osoba koja je prije više od trideset godina pokrenula čitavu priču.

Karl Anderson Junior rođen je u New Yorku 9. kolovoza 1959. Njegova majka, bivša manekenka, ponovno se udala kad je Karlu bilo pet godina i zaključila je da bi bilo dobro, kada će već mijenjati prezime, dječak dobije i mogućnost birati novo ime. Tako je (ponovno) rođen Michael Kors.

Dječak je već od najranije dobi pokazivao sklonost modi i estetici pa je i za spomenuto majčino vjenčanje i sam dao doprinos. Naime, kako je rekao u intervjuima, majčina vjenčanica bila je pretjerano kičasta. Rekao je mami neka makne mašne. Ona ga je zaista i poslušala, te je, vidjevši da haljina tako zaista izgleda bolje, prihvatila i druge ideje mališana.

Dakako, Michaelova sklonost crtanju i igranju tkaninama, a ne sportskim aktivnostima naišla je na osude bliske okoline pa je kao dječak bio žrtva čestih napada vršnjaka, kako fizičkih tako i verbalnih. Ipak, ono što ga je spasilo u tom periodu bila je podrška obitelji.

Kako je rekao, obitelj ga je i dalje podržavala u njegovu crtanju, no kao dječaku bilo mu je vrlo zbunjujuće što kod kuće može biti ono što jest, a istodobno se u školi osjećati uplašeno zbog toga. Zbog toga se kasnije, kao renomirani dizajner, uključio u brojne kampanje pomoći mladim pripadnicima LGBT zajednice, od kojih je najpoznatiji projekt Postat će bolje koji daje nadu i svjetlost na kraju tunela.

Kada je imao pet godina, redizajnirao je majčinu vjenčanicu.

Nakon srednje škole, Michael Kors slijedio je svoj san i 1977. upisao Fashion Institute of Technology u New Yorku, ali ga i napustio samo devet mjeseci kasnije kada mu se pružila prilika da proda vlastiti dizajn trgovini u kojoj je radio, popularnom butiku Lothars.

Nekoliko godina kasnije, zapazio ga je bivši modni direktor robne kuće Bergdorf Goodman, koji mu je pomogao da svoj dizajn predstavi kupcima. Kors je dao sve od sebe, pokazao svoju predanost, maljivost i talent te je u svega tri godine njegova vlastita kolekcija bila ekskluzivno predstavljena u renomiranim trgovinama Saks Fifth Avenue, Neiman Marcus i Bloomingdale’s. I tako je stvoren nezaustavljiv put Michaela Korsa.

Himalaya Birkin Kontroverzna, ali obožavana: Torba koju u svojem ormaru imaju rijetke žene

Osnovao je vlastitu tvrtku, održao prvu modnu reviju, no s dolaskom devedesetih, uslijedilo je turbulentno razdoblje za njegovu karijeru. Rekao je kako je mislio da dolazi obećavajuće vrijeme za njegovo poslovanje, no umjesto toga morao se suočiti s propadajućom ekonomijom, kao i brojni drugi poduzetnici. Čak dvadeset trgovina otkazalo je ugovor s njim.

Ipak, nastojao je ostati vjeran sebi, a nekoliko godina kasnije postao je i kreativni direktor modne kuće Céline. Kada je stao na noge, nastavio je svojim tempom i ženama ponudio sve od torbica, preko odjeće do nakita i novčanika.

Tijekom godina odjenuo je mnoge slavne dame kao što su Nicole Kidman, Tiffany Haddish, Reese Witherspoon, Lupita Nyong’o, Olivia Wilde, Dakota Johnson, Blake Lively, Kate Hudson, Jennifer Lawrence, Taylor Swift, Catherine Middleton, Hillary Clinton, Angelina Jolie, Jennifer Lopez, Melania Trump, Heidi Klum i Catherine Zeta-Jones. Štoviše, bivša američka prva dama Michelle Obama svoju je prvu službenu političku fotografiju napravila u crnoj haljini bez rukava koju je dizajnirao Kors.

DIZAJNERSKE TORBICE DOSTUPNE "OBIČNIM" ŽENAMA

Iako je veliko ime u svijetu slavnih, Michaelu Korsu je uspjelo ono što nije drugim dizajnerima – donio je dašak visoke mode "običnim" ženama.

Kao brend, modna kuća Michael Kors najpoznatija je po dizajnu torbica i upotrebi kože Saffiano koja je nastala postupkom koji je izvorno izumila i patentirala talijanska dizajnerska kuća Prada. Njegove torbice također krasi izražen MK logo, a neki modeli i MK print. Od velikih torbi za svaki dan, preko onih koje svojim dizajnom pomalo podsjećaju na birkinicu do malih večernjih torbi – mislili su na sve.

Haljine s potpisom Ralpha Laurena koje se pamte - 3 Od finoće do ekstravagancije: Najupečatljivije haljine neponovljivog Ralpha Laurena

Napravljene su tako da dugo traju, a kada se Korsa upitalo zašto je ponudio dizajnirane torbice širim masama, odgovor je bio jednostavan: voli modu i voli kako se žene osjećaju kada nose nešto kvalitetno.

Torbice MK izrađuju se od kvalitetne kože.

Međutim, kako je na njima često jako vidljiv logo, brojni drugi dizajneri prozvali su ga neukusnim, no to ga nije ni najmanje omelo. Svjestan toga da se o ukusima ne raspravlja, držao se svoje priče. Štogod mislili o tim torbicama, činjenica je da za njihovu cijenu dobivamo kožne proizvode koji koštaju neusporedivo manje nego slični proizvodi drugih modnih kuća.

No ni tu nije stao. Kors se svakodnevno razvija pa je u svoju ponudu uključio i plus size modnu liniju, bio dijelom emisije Project Runway, bio ovjenčan brojnim nagradama, a pritom nije zaboravio ni svoje bogatstvo dijeliti s drugima pa je često uključen u dobrotvorne akcije – sve što bi jedan dizajner koji je krenuo od same nule i trebao.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju