Fitonija, zbog svog izgleda poznata i kao mozaik biljka, u vašem će biljnom carstvu sigurno dobiti nadimak kraljica drame, ali bit će najslađa kraljica drame koju posjedujete. A čemu drama? Ako zanemarite zalijevanje fitonija će vrlo brzo uvenuti.

Srećom, radi se o biljci koja je samo željna pozornosti i čim dobije vodu živnut će pred vašim očima.

Podrijetlom iz Perua, ova ljepotica nadimak je dobila po crvenim, zelenim ili ružičastima venama koje prolaze kroz njezine listove.

U divljini, fitonije se šire kao pekrasan zemljin pokrivač, a u zatvorenom prostoru su ukrasne puzavice koje itekako znaju privući pozornost na sebe.

Ljetni cvijet bakopa divan je izbor za uređenje balkona - 4 Nezahtjevna bakopa: Ljetna biljka za balkon i vrt koja očarava bujnim cvjetanjem

Slika nije dostupna Neodoljivi sukulent simpatičnog imena koji je savršen odabir za visoke police

I stručnjaci za hortikulturu fitonije smatraju jednima od naljepših biljaka.

Uz malo pažnje, dakle, u domu možete imati prekrasan ukras. Zapravo, ako pripazite na redovito zalijevanje, slobodno ju se može svrstati u skupinu sobnih biljaka koje ne možete ubiti.

Zato ćemo još jednom naglasiti važnost vode za fitoniju. Ako vam je stalo do nje, morate je zalijevati. Bez vode ona će se "onesvijestiti" zato nemojte da vam zaboravljivost prijeđe u naviku. Fitnija ne voli suho tlo, ali ne smije biti ni previše mokro. Vlažna atmosfera bit će idealna za obostranu sreću.

Kada je u pitanju svjetlost, nikad je ne stavljajte na izravno sunce. Voli indirektno svjetlo koje do nje dopire korz prozore okrenute na sjever ili istok ili kroz zavjese.

U stanu za fitoniju pronađite mjesto na kojem neće biti propuha, a temperatura na kojoj voli obitavati je ona od oko 20 stupnjeva Celzijevih. Hladni vjetar može joj nanijeti trajnu štetu, a bude li izložena preniskim temperaturama oporavak neće biti lak kao kad je ostavite žednu.

Kako je već spomenuto, fitonija voli vlažno okruženje. Kupaonica ili kuhinjski prozor su sjajno mjesta za njezin rast - ili terarij.

Da joj nedostaje vode ili vlažnosti znat ćete ako primijetite da su joj vrhovi "hrskavi".


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju