Jedno od najljepših djela klasične umjetnosti, baletna bajka Orašar, neizostavan je dio svake adventske čarolije u svim dijelovima zemaljske kugle.

U samo jednom trenu, svoje poklonike vodi u čarobni svijet božićne raskoši, šarenila, veselja, mašte, prinčeva i vila. Orašar je priča sa sretnim završetkom koja je više nego ikad potrebna cijelom svijetu, a prepoznao je to i modni dvojac ELFS koji su svoju najnoviju žensku kolekciju za jesen i zimu 2020, predstavili jedinstvenim editorijalom nastalim u suradnji s HNK u Zagrebu.

Modeli poput oživjelih lutki, prvaci baleta HNK i dašak modnog glamura, samo su dio ove božićne modne priče koja je od danas izložena u svim ELFS dućanima u Hrvatskoj.

Oko Orašara se uvijek javlja posebno uzbuđenje koje tu, jednu od najpopularnijih svjetskih, baletnih izvedbi čini mnogo više događajem, nego redovitom predstavom. Ona okuplja gledatelje različitih generacija s različitim očekivanjima od teatra i to čini specifičnim. Ove godine suradnjom s ELFS-om učinili smo Orašara još zanimljivijim i atraktivnim za široki spektar gledatelja. Spajanjem mode s izvedbenim umjetnostima pomiču se granice te je u konačnici svatko na dobitku i moda i teatar. Ulazak ELFS-a u naše kazalište, ostvarujući susret njihovih modnih kreacija i naših baletnih umjetnika odjevenih u kostime iz Orašara otvara jednu novu umjetničku perspektivu pripisujući božićnoj plesnoj bajci drugačije modno ruho, izjavila je Dubravka Vrgoč, intendantica HNK u Zagrebu.

Božić je idealno vrijeme za podsjećanje na prave životne vrijednosti, a između ostalih i na umjetnost. Smatramo da je više nego ikad važno istaknuti njezin značaj te podržati brojne talentirane kreativce i umjetnike koji se nalaze iza i na pozornici, bez obzira o kojem obliku umjetnosti je riječ. Balet Orašar i sve ono što predstavlja, pravi je način da se snažno prenese ova poruka, a naša je želja bila stvoriti neke lijepe uspomene na 2020. godinu i nadamo se da smo u tome uspjeli. Želimo da ljudi uživaju u izložbi koja je postavljena u izlozima naših dućana i da doma ponesu lijepa sjećanja, izjavio je Aleksandar Šekuljica.

Balet 'Orašar' u zagrebačkom HNK-u "Orašar": 10 zanimljivosti o baletu nadahnutom dirljivim događajem

Modeli Ana Laua Kapetanović, Claudia Antičević i mlada Vendi Vidaković, zakoračile su u čudesni svijet baleta Orašar te su, poput oživljenih lutki, zavirile iza kulisa jednog od najljepših kazališta u Europi. Svijet je to u kojem svakodnevno žive prvaci baleta koji su se ovaj put našli u ulozi modela. Tomislav Petranović, nacionalni je prvak baleta HNK u Zagrebu, a u Orašaru pleše već punih 20 godina. U novoj koreografiji Vladimira Malakhova ima ulogu Princa. Prvakinja baleta Natalia Kosovac rodom je iz Australije, a u prošloj produkciji baleta utjelovila je Snježnu kraljicu.

Prvaci baleta Iva Vitić Gameiro i Guilherme Gameiro Alves plesački su i bračni hrvatsko-portugalski par koji je na premijernoj izvedbi baleta Orašar prošle godine utjelovio glavne uloge, Klaru i Princa. Solistica baleta Asuka Mauro pohađala je baletnu školu u rodnom Japanu, u Kini te u Francuskoj, a u baletu Orašar pleše ulogu Klare. Na fotografiji Asuka drži originalnu lutkicu Orašara iz predstave. Tu su i mlade balerine Saye Ikegami i Valentine Štrok, koje u baletu plešu raskošan valcer cvijeća dok je balerina Nika Crnić bila dijelom Orašara već kao djevojčica te se odnedavno pridružila ansamblu.

Nit vodilja prilikom stvaranja kolekcije bila je ideja da se Elfsice ne može pospremiti u nikakve ladice, jer su one istodobno zaigrane djevojčice i samosvjesne žene. Nikad otmjenijom kolekcijom dominiraju romantični komadi ženstvenih silueta u širokom rasponu boja, od nježnih pastelnih do dramatičnijih tamnijih, uz nezaobilaznu zlatnu. Svi komadi izrađeni su od luksuznih tkanina bogatih tekstura poput tvida, buklea, brokata, baršuna ili pak fluidnih plisiranih lamea. Stvarajući kolekciju u trenucima opće neizvjesnosti, dizajneri su se fokusirali na komade koji su lišeni trendovskih utjecaja, a koji će svojim bezvremenskim dizajnom ostati jednako aktualni i u nekim budućim, ljepšim i ugodnijim vremenima.

Fotografije za kampanju snimio je fotograf Danijel Galić, šminku potpisuje Marko Tolić, za frizuru je zaslužan studio Marcela, a styling potpisuje Iva Gradišer. Modeli Ana Laua Kapetanović, Claudia Antičević i Vendi Vidaković dolaze iz agencije Talia Model.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju