Uskoro nam stiže zima i temperature će se u jednom trenutku sigurno spustiti ispod ništice. Prve nuspojave orhideja neće pokazati tijekom izloženosti niskim temperaturama, nego tek nekoliko dana kasnije. Temperature između 10 i 25 Celzijevih stupnjeva idealne su za njih, ali to ne znači da one ne mogu preživjeti povremeni rast i pad temperatura iznad i ispod tih granica. U nastavku pročitajte pet ključnih savjeta zahvaljujući kojima će orhideje preživjeti zimu.

1. OSIGURAJTE IM DOVOLJNO PRIRODNOG SVJETLA

S obzirom na to da su tijekom zime dani kraći, a često i jako tmurni, orhidejama morate osigurati dovoljno prirodnog svjetla ako želite da dočekaju proljeće. Ovaj cvijet traži puno sunčeve svjetlosti, ali nikako direktne. Tijekom zime smjestite ih u najsunčaniju prostoriju u svojem domu ili pak prostoriju s najviše prozora. Naravno, pozicionirajte ih tamo gdje sunce ne dopire direktno do njih.

2. PRIPAZITE NA PROPUH

O da, štetnost propuha ipak nije samo mit, barem ne kada su orhideje u pitanju. Ako primijetite da pupoljci padaju, velika je vjerojatnost da je orhideja izložena propuhu. Na primjer, držite orhideje na prozorskoj dasci i tijekom zime često otvarate prozor. Za osjetljivu orhideju koja preferira stabilne temperature to je previše propuha i nagle izmjene toplog i hladnog zraka, koja joj nikako ne odgovara.

Orhideja Dva česta problema: Kako spasiti korijen orhideje kod truljenja ili dehidracije?

3. ČUVAJTE JE OD DIREKTNOG IZVORA TOPLOG ZRAKA

Mnogima klima-uređaji povremeno služe i za grijanje prostorije. Baš kao što ni vama neće biti previše ugodno dok topli zrak puše u vas, tako ni orhideja to ne trpi. Držite je podalje od svih direktnih izvora toplog zraka, ali i ostalih grijaćih tijela, poput električnih ili plinskih grijalica te radijatora.

4. PROVJERAVATJE KORIJEN I LIŠĆE ORHIDEJE

Mnogi vlasnici orhideja smatraju kako im tijekom zime treba znatno manje vode. Istina, za razliku od ljeta, koje većom brzinom isušuje zemlju i korijen, tijekom zime je taj proces znatno sporiji. Međutim, čim primijetite da je korijen poprima sivkastu ili bijelu boju, to je prvi znak da orhideja treba više vode. Isto vrijedi i za listove – ako postanu smežurani, povećajte količinu vode s kojom zalijevate orhideju ili povećajte učestalost zalijevanja.

Orhideje znaju biti jako osjetljive, ali oko ovog prelijepog cvijeta itekako se isplati potruditi Napokon rješenje: Napravite otopinu s korom banane za dulji život delikatne orhideje

5. POVEĆAJTE VLAŽNOST

Sezona grijanja također je i sezona suhog zraka, a to ne odgovara orhidejama koje vole vlažnija okruženja. Stvorite im malu vlažnu oazu tako što ćete plitku zdjelu ili pladanj napuniti kamenčićima, zatim zaliti vodom i naposljetku na kamenčiće položiti tegle s orhidejama. Ovlaživač zraka u blizini orhideja također je dobra ideja, a možete iskoristiti i bocu s raspršivačem u koju ćete staviti vodu i povremeno poprskati orhideje.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju