Jarke boje, geometrijski uzorci i kalupi koji laskaju ženskom stopalu, samo su neki od prepoznatljivih karakteristika cipela koje je potpisivao talijanski dizajner Sergio Rossi, a koji je preminuo od posljedica koronavirusa 3. travnja ove godine.

Slavni majstor napustio je svijet u 85. godini života ostavljajući iza sebe zapanjujući modni opus koji i danas nadahnjuje nove generacije dizajnera cipela, a posebice njegova sina – Gianvitta Rossija.

Izrada cipela definitivno je oduvijek bila obiteljski posao Rossijevih. Sergio je naučio osnove postolarstva od vlastitog oce te već kao tinejdžer počeo stvarati kreacije u tvornici u San Mauro Pascoliju.

Slika nije dostupna Preminuo Sergio Rossi, legendarni dizajner luskuznih cipela

Šezdesetih godina prošlog stoljeća napravio je i svoju verziju opanka – točnije kožnatu sandalu s kitten heel potpeticom po uzoru na istoimenu obuću slavenskih seljaka koja je postala vrlo popularna u Italiji.

Internacionalnu slavu stekao je sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća kada je počeo surađivati s modnim brendovima poput Laure Biagiotti, Enrica Coverija i Giannija Versacea, odnosno kada su se njegove kreacije redovito počele pojavljivati na modnim pistama u talijanskoj prijestolnici mode.


Kako je rastao njegov brend, tako je Sergio Rossi počeo raditi cipele po narudžbi za modne kolekcije Azzedine Alaija te talijanskog dvojca Dolce & Gabanna.

Poznavatelji opusa Sergia Rossija tvrde da su njegove cipele bile unikatan primjer talijanskog majstorstva u izradi obuće koji je bio obavijen s dodatnom dozom ženstvenosti i elegantnog seksepila. Za izradu svake cipele potrebno je bilo odraditi 120 različitih koraka, a cijeli proces trajao je oko dva dana.

  Slika nije dostupna Ups! 10 slavnih dama kojima su nožni prsti pokvarili fotografiju s crvenog tepiha

Možda je njegovu kreativnost najbolje sažeo Riccardo Sciutto, direktor grupe Sergio Rossi, koji je na službenom Instagramu napisao:

On je volio žene i mogao je ovjekovječiti ženstvenost na unikatan način, stvarajući savršeni produžetak ženske noge kroz cipele. Naša duga i slavna povijest započela je njegovom zapanjujućom vizijom i mi ćemo se sjećati njegove kreativnosti zauvijek.


Zavirite u našu fotogaleriju i pogledajte koje su slavne dame u svojoj karijeri nosile cipele brenda Sergio Rossi.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju