Na današnji dan 1894. godine rodio se princ Edward, vojvoda od Windsora. Kada bi se emocije mogle izmjeriti količinom stvari kojih smo se spremni odreći zbog partnera, onda bi se veza između Edwarda i Wallis Simpson nazivala jednom od najvećih ljubavnih priča svih vremena. Za ruku svoje voljene, vojvoda od Windsora odrekao se nevjerojatne titule.

Kada je Edward VIII. odlučio oženiti svoju voljenu Wallis 1936. godine izazvao je skandal neviđenih razmjera u britanskoj povijesti. Njegova draga imala je tada 40. godina i dva neuspješna braka iza sebe. Osim bivših supruga, u prilog joj nije išla ni činjenica što je dolazila iz Amerike, točnije iz Blue Ridge Summita u Pennsylvaniji, a njenim venama nije tekla plava krv.

Kad su ga pitali o braku s Wallis, Edward je znao reći: Naravno imam malu prednost pred svim drugim muškarcima. Pomaže to što svoju dragu mogu s vremena na vrijeme podsjetiti da sam se zbog nje odrekao prijestolja.

Na ovu opasku Wallis je sigurno imala dobar odgovor. Naime, bila je poznata po svom oštrom umu i smislu za humor. Pažnju je privlačila i osebujnim modnim stilom.

Nisam lijepa žena. Nema se što vidjeti na meni pa jedinu stvar koju mogu učiniti jest odjenuti se bolje od svih ostalih, rekla je Wallis jednom prilikom.

Svom Edwardu bila je najljepša, a u očima mnogih bila je i prava stilska ikona. Redovito je posjećivala modne revije. Obožavala je kreacije Else Schiaparelli, a bila je lojalna mušterija Christiana Diora i američkog dizajnera Maina Bochera koji je dizajnirao haljinu u kojoj se udala za Edwarda.

Što je više rasla njezina popularnost – rastao je i broj sofisticiranih odjevnih komada u njezinom ormaru. Obožavala je i modne dodatke, a njezina kolekcija nakita smatra se jednom od najbogatijih i najvećih. Ogrlice, naušnice, broševi i ukrasi za kosu postali su nezaobilazan dio njezinih izdanja.

Osim nakita, obožavala je i obuću, a često je nosila modele koji su se za ono vrijeme smatrali ekstravagantnima. Takve su često bile i njezine odjevne kombinacije. Wallis se obožavala igrati s raznim uzorcima, materijalima i teksturama te je uvijek bila odvažna po tom pitanju.

Njezin stil i danas očarava ljude diljem svijeta, ali i modne dizajnere, a kakav je njezin utjecaj na njih najbolje je opisao Roland Mouret: Ne možete raditi u svijetu mode i ne inspirirati se životom i garderobom Wallis Simpson. Možete je voljeti ili mrziti, ali svijet je i dalje opsjednut s tom ženom.

BURAN LJUBAVNI ŽIVOT 

Za prvog supruga i američkog vojnog pilota Earla Winfielda Spencera udala se kao dvadesetogodišnja djevojka - 1916. godine. S njime je putovala diljem svijeta, a put potkraj 1924. našla se u Kini gdje je upoznala šarmantnog talijanskog grofa Galeazza Ciana, i s kojim je navodno imala tajnu aferu. Iako ovaj podatak nikada nije potvrđen, ubrzo su Wallis i Earl počeli živjeti na različitim adresama, a 1927. godine i predali papire za razvod.

Wallis se potom zaljubila u bogatog industrijalca Ernesta Aldricha Simpsona koji je također bio svježe razveden i zbog njega se doselila u London. Zahvaljujući njegovim vezama u visokim krugovima upoznala je neke članove britanske kraljevske obitelji, uključujući i princa Edwarda od Wallesa. Iako je Wallis bila udana za drugog muškarca, s princem Edwardom navodno je započela intenzivnu ljubavnu aferu 1934. godine. Princ ju je obasipao pažnjom, novcem i nakitom, a njegova ljubav nije minula ni dvije godina kasnije kada je okrunjen za kralja Ujedinjenog kraljevstva i Indije. Novi britanski kralj - Edward VIII. želio je ozakoniti svoju vezu sa Wallis zbog čega je ona zatražila razvod od svojeg supruga Ernesta.



No to nije bilo dovoljno za ostvarenje njegovih planova. Anglikanska crkva u Engleskoj nije priznavala njene razvode pa samim time nije mogla dati ni blagoslov novoj zajednici. Wallis je bila bez odgovarajućih veza, a povrh svega vjerovalo se da ne može ostati trudna i svojoj novoj domovini dati nasljednika krune.

Britanski premijer Stanley Baldwin ponudio je svome kralju tri opcije: da zaboravi Wallis, da je oženi protiv volje naroda i svojih ministara, te da abdicira. Na veliko iznenađenje Britanaca i svijeta, kralj Edward VIII. odabrao je posljednju varijantu – odrekao se britanske krune zbog ljubavi, a njegovu poziciju preuzeo je njegov brat George VI.

Šest mjeseci kasnije u privatnoj ceremoniji i bez prisustva kraljevske obitelji, Edward je izrekao je sudbonosno da svojoj voljenoj Wallis.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju