Umak bolognese tradicionalno je jelo iz Italije, iz grada Bologne, koje se često nađe i na stolovima u hrvatskim domaćinstvima.

Riječ je o umaku od sočnih rajčica, mljevenog mesa, povrća i začina. Obično se poslužuje uz tjesteninu – od tagliatela i špageta do lazanja, no može se iskoristiti na brojne druge načine.

Štoviše, donosimo vam recept za veliku turu tog mesnog umaka koji možete iskoristiti na pet različitih načina tijekom pet dana. Umjesto cijelog ručka svaki dan pripremite samo manji dio preostalih elemenata i složite brzi obrok uz minimalno truda.

Keto lazanje Keto lazanje: Recept za prefinu mesnu fantaziju koja ima 340 kalorija manje nego original

Umak može ostati u hladnjaku do tri dana, no najbolje bi bilo sadržaj lonca podijeliti na manje porcije i staviti ih u ledenicu. Kada vam je umak potreban, samo ga podgrijte u mikrovalnoj pećnici.

Takav tip pripreme hrane idealan je za ljeto, kada nam se zbog visokih temperatura ne da paliti štednjak svaki dan. Kuhate li za veću obitelj, udvostručite ili utrostručite recept.

Sastojci za umak bolognese:
1 kg mljevenog mesa (junetina, svinjetina ili miješano)
2 velike konzerve rajčice/pelata od 800 ml
4 žlice koncentrata rajčice
3 stapke celera
3 mrkve
2 luka
4-5 češnja češnjaka
2 lovorova lista
2 žlice mediteranske mješavine začina
1 čaša bijelog vina
1 žlica šećera
sol i papar po želji
biljno ulje za pirjanje

Priprema:

1. U loncu na malo ulja prepirjajte mljeveno meso dok ne dobije zlatnosmeđu boju. Za to će vam biti potrebno 10-ak minuta.

2. Uklonite meso iz lonca, a na preostaloj masnoći prepirajajte luk narezan na kockice dok ne omekša.

3. Dodajte očišćene kockice mrkve i celera i pirjajte sve zajedno nekoliko minuta uz redovito miješanje.

4. Dodajte nasjeckani češnjak, pirjajte oko jedne minute.

5. Sve podlijte bijelim vinom. Kuhajte dok ne ispari alkohol.

Punjena mesna štruca Ručak za čitavu obitelj: Recept za punjenu mesnu štrucu

6. Dodajte koncentrat rajčice i rajčicu iz konzerve. Sve dobro promiješajte.

7. Upotrijebiti, dakako, možete i svježu rajčicu. Na donjoj strani svježe rajčice nožem napravite iks pa je stavite blanširati u vruću vodu na minutu-dvije. Potom nožem ogulite rajčice prije nego što ih usitnite i stavite u umak bolognese.

8. U lonac dodajte lovorove listove, mediteransku mješavinu začina i šećer.

9. Vratite u lonac i mljeveno meso.

10. Smanjite temperaturu na lagano, poklopite i pustite da se okusi sljube oko jedan do dva sata. Talijani tvrde da je umak finiji što se duže termički obrađuje na štednjaku.

11. Povremeno provjeravajte stanje umaka i promiješajte. Ako primijetite da vam nedostaje tekućine, podlijte sve zajedno s nešto mesnog temeljca.

12. Na kraju kuhanja provjerite okuse i dodajte soli i papra po želji. Izvadite lovorove listove iz lonca.

13. Poslužite na jedan od dolje navedenih načina. Dobar tek!

RUČAK ILI VEČERA PO DANIMA

1. Ponedjeljak
Kad je umak bolognese gotov, poslužite ga prelivenog preko kuhane tjestenine, posipanog s naribanim parmezanom te serviranog uz svježu sezonsku salatu.

2. Utorak
Dan prije ispecite običan krumpir ili batat u pećnici. Operite dobro krumpir, ispikajte ga nožem te stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 45 do 60 minuta ovisno o veličini ploda. Ostavite pečene krumpire u hladnjaku preko noći.

Kada želite jesti, krumpir prerežite napola te ga nadjenite umakom bolonjez, svježim sezonskim povrćem i kojom žlicom kiselog vrhnja.

Slika nije dostupna Lahmacun: Recept za lažnu pizzu s mljevenim mesom koja će vas oduševiti

3. Srijeda
Umak bolognese stavite u tortilju s malo naribanog sira, zelenom salatom, svježim paprikama, rajčicama i drugim hrskavom povrćem po želji.

4. Četvrtak

Za četvrtak meteorolozi najavljuju najtopliji dan u tjednu. Baš zato najbolje će vam odgovarati lagana salata od sezonskog povrća poput zelene salate, svježeg kupusa i naribane mrkve poslužena s umakom bolognese. U salatu možete dodati i krastavce, rajčice, kuhani grah iz konzerve i slično povrće.

5. Petak
U spiralizatoru ili nožem narežite tikvice na tanke trakice te ih iskoristite umjesto kuhane tjestenine. Možete ih kratko prepirjati u tavi uz koju kap ulja da omekšaju ili jesti potpuno sirove uz umak bolognese i malo naribanog parmezana.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju