S dolaskom proljeća uloga balkona postaje izuzetno važna. On se pretvara u oazu mira, mjesto na kojem upijamo zrake sunca, ispijamo prvu jutarnju kavu, družimo se s prijateljicama, uživamo u zalascima...

Balkon je u proljetnim, a onda i ljetnim mjesecima mnogima omiljeni dio kuće ili stana, zbog čega želimo da i svojim izgledom pridonosi osjećaju ugode. Bez obzira imate li balkon ili balkončić uz samo malo truda može postati mjesto zbog kojeg sve omiljene rituale selimo na otvoreno.

Detalj zbog kojeg ćete još više jedva čekati da u rano jutro s kavom u rukama zakoračite na vaš balkon su mirisi, a da bi se balkon pretvorio u pravu mirisnu oazu pomoći će, naravno, biljke.

Puzavi plamenac Puzavi plamenac: Biljka malenih i gustih cvjetova koja stvara čarobne prizore

Voštani cvijet Voštani cvijet: Otporna biljka upečatljivih cvjetova koja ne traži puno pažnje

U nastavku pročitajte kojih će sedam biljaka vaš balkon(čić) učiniti još savršenijim mjestom za opuštanje:

1. Španjolski jasmin

Jasmin je biljka iz porodice maslina i broji više od 200 različith vrsta. Cvjetovi jasmina se, između ostalog, koriste u proizvodnji parfema i eteričnih ulja.

Španjolski jasmin ima bijele cvjetove, a cvate uglavnom u proljeće i ljeto. Iako posebno voli sunčane položaje, podnosi i sjenu. Ljeti ga je potrebno češće zalijevati, a u doba cvatnje dobro ga je prihraniti. Za što bogatiju cvatnju zimi ga treba redovito orezivati.

2. Ljetni jorgovan

Radi se o biljci koja je pogodna za uzgoj u vrtovima, ali i na terasama. Za razliku od klasičnih jorgovana koji cvatu u proljeće, ljetni jorgovan cvjeta u ljeto, a dolazi u više boja - bijeloj, ljubičastoj, ružičastoj, žutoj, narančastoj i plavoj.

Radi se o biljci koja može narasti i do tri metra, a veliki plus definitivno joj je činjenica da nije zahtjevna, dobro podnosi sušu i ako je nekad zaboravite zaliti to nije problem. Raste i na polusjenovitim mjestima, ali najviše voli izravno svjetlo.

3. Lavanda

Ovu sredozemnu biljku lako je uzgojiti na balkonu, a kada to napravite osigurali ste si pravu mirisnu oazu. Ovu mirisnu biljku ljekovitih svojstava i predivne boje najbolje je saditi u proljeće, a za sadnju će vam trebati ili sjemenke ili nekoliko sadnica i prostrana posuda te suha zemlja.

Lavandu trebate redovito zalijevati, ali nikako preobilno. Voli puno svjetla tako da ju postavite na osunčano i prozračno mjesto. Držite je podalje od vlažnih područja.



4. Smilje

Ova ljekovita mediteranska biljka cvate od svibnja do srpnja, a iako će vam, kada razmišljate o smilju, vjerojatno na pamet prvo pasti plantaže i polja smilja, možete ga uzgajati i na vašem balkonu. Bitno je samo da mu osigurate kvaliteta supstrat.

Smilje dobro podnosi visoke temperature, kao i sušu i voli sunčevu svjetlost.



5. Drugo začinsko i ljekovito bilje  (origano, ružmarin, kadulja, bosiljak, metvica...)

Divan je osjećaj kuhati ručak, a onda u njega staviti začine koje ste sami uzgojili. Osim što je začinsko bilje korisno, predivno miriše i idealan je izbor za balkon.

Većina začinskog bilja voli svjetlost, odnosno sunce i balkone koji su okrenuti na jug ili jugozapad.

Pri odabiru začinskog bilja, razmislite što volite konzumirati. Začinsko bilje sadice u posude koje imaju rupice na dnu i koje nisu preduboke.



6. Mirisna kunica

Ako je smještena na dobar položaj, mirisna kunica cvate od svibnja sve do prvog mraza.

Voli puno sunca pa najbolje uspijeva na južnim balkonima, a najčešće cvate u plavkastim nijansama.

Njezini cvjetovi dosta su zbijeni, a ovisno o sorti naraste od 15 do 35 centimetara u visinu. Bitno joj je osigurati ocijeđeno tlo, ali istovremeno joj se mora održavati vlažnost.

7. Vrtni klinčić

Ovaj cvijet božanstvenog mirisa pripada obitelji karanfila i dolazi u čitavoj paleti boja i raste od 20 do 70 cemtimetara u visinu. Ovisno o vrsti, cvate od svibnja do kolovoza, a mnogi ga smatraju savršenim ukrasom za balkon upravo zbog njegova neodoljivog mirisa.

Radi se o biljci koja nije zahtjevna, ali kako bi što bolje rasla na neke detalje je potrebno paziti. Za početak, ova biljka voli osunčane i od vjetra zaštićene lokacije zahvaljujući kojima će se lijepo razvijati -  to se odnosi na rast, ali i na intenzitet boja i mirisa.

Voli humusno tlo bogato hranjivim tvarima, koje je umjereno vlažno i propustljivo, a idealno vrijeme za sadnju ove biljke je proljeće ili jesen. Klinčić morate zalijevati umjereno.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju