Cijenjeni slikar, kipar i grafičar Dimitrije Popović predstavio je svoju knjigu "Slikarstvo i mržnja" u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu. Među gostima je bila i Severina, Popovićeva muza s kojom umjetnik često surađuje.

U knjizi "Slikarstvo i mržnja" Dimitrije Popović istražuje fenomen mržnje u slikarstvu, pokazujući bliskost umjetnosti s negativnim emocijama od renesanse naovamo. Na nizu odabranih primjera Popović kreće kroz likovnu povijest i tumači kreacije koje najbolje ilustriraju temu ''ljepote užasa'' i ''estetiku ružnoga'', od mitova o Meduzi i Medeji, preko arhetipske priče o Kristovoj muci, pa do povijesnih avangardi početka 20. stoljeća, praveći "jednu malu povijest slikarstva, od renesanse do 20. stoljeća, promatrajući artikulaciju teme mržnje".

U sklopu promocije, kojoj su nazočile brojne osobe iz hrvatskog kulturnog, političkog i javnog života, Ivana Majstorović izvela je performans "Juditino svitanje" inspiriran mitom o starozavjetnoj heroini Juditi. O knjizi su govorili akademik Krešimir Nemec, povjesničarka umjetnosti, dr. sc. Mikica Mastrović i autor knjige koja je podijeljena na više poglavlja, od kojih je Popović posebno izdvojio ono o kršćanskoj sakralnoj umjetnosti, gdje "osobito dolazi do izražaja nedokučiva ljudska potreba da se gleda i uživa u scenama mučenja".

Slikati se ne može mržnjom, mržnja je nešto što je potpuno suprotno samom činu stvaranja, koji je nešto pozitivno, nešto što angažira umjetnika i njegovo biće. Ljepota slike - izraza, forme - pak omogućuje da se kroz mračnu temu 'dotakne i potakne ono plemenito, duhovno, što čini ljepotu ljudskog bića', poručio je Dimitrije Popović na predstavljanju knjige "Slikarstvo i mržnja", na kojem je gošća bila i Severina.

Suradnica cijenjenog slikara, kipara i grafičara za promociju u Klovićevim dvorima odabrala je profinjeno odjevno izdanje s dozom glamura i luksuza. Severina je izgledala vrlo elegantno u odijelu svijetle krem nijanse sačinjenog od dužeg sakoa klasičnog kroja s dvorednim kopčanjem te hlača užih nogavica ukrašenim zlatnim gumbima kakvi se nalaze i na sakou.

Slika nije dostupna Severina: "Sporna" trenirka koja je podijelila obožavatelje pjevačice

Slika nije dostupna Severina: Maksi suknja za plažu koja je zasjenila i minijaturni bikini

Uz fino odijelo nosila je glamurozne zlatne sandale s visokom tankom potpeticom i tri tanka remenčića. Takve minimalističke, a opet efektne štikle savršeno pristaju uz elegantne odjevne komade, baš kao što je to učinila i Severina.

Sofisticirano izdanje pjevačica je dodatno podigla sa zlatnom ručnom torbicom ukrašenom geometrijskim detaljima i decentnim zlatnim nakitom, a istaknuo se i lak za nokte u ženstvenoj crvenoj nijansi. (Zadovoljna.hr/Hina)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju