Iako nas na prvu privuče njihova estetika, skandinavske kuhinje popularne su prije svega zbog svoje funkcionalnosti i praktičnosti. Odaberete li prave materijale, boje i jednostavne elemente čistih linija, imat ćete prostoriju u kojoj ćete još dugo osjećati hygge ili u prijevodu udobnost i zadovoljstvo.

 

Kada je riječ o skandinavskom uređenju prostora, najvažnije je ukloniti beskorisne predmete i životni prostor učiniti funkcionalnim i nenametljivim kako bi bio jednostavan za održavanje. Ako se Skandinavce pita, najvažnije je slobodno vrijeme provoditi na kvalitetan način uživajući u malim stvarima.

Upravo zbog toga što su jednostavne za održavanje, ovakve kuhinje poželjne su za mlade obitelji ili one koji traže nove ideje za uređenje. Kako biste u svom domu uredili kuhinju koja izgleda baš poput onih iz skandinavskih zemalja, trebate se držati nekoliko smjernica.

Jedna paleta boja

Kako bi se dobio efekt minimalizma i jednodimenzionalnosti, treba se držati jedne palete boja. Kod Skandinavaca to je uglavnom bijela jer se uz nju prostor čini svjetlijim, prozračnijim i sofisticiranijim. No pogledamo li njihove kuhinje, vidjet ćemo da bijela nije pravilo. U posljednje se vrijeme Skandinavci sve češće odlučuju za tamne boje, ali čak i tada njihove kuhinje nisu pretamne ili prehladne zato što se kombiniraju s toplim materijalima kao što su drvo i ratan.



Kvalitetni materijali i uređaji

Skandinavske kuhinje izrađene su od kvalitetnih i izdržljivih materijala i uređaja. Uglavnom su to plohe koje su prirodne i otporne, poput drveta, ili uređaji od metala. Jednostavne linije koje prate kuhinjske elemente vide se i kod kućanskih uređaja. Odlučite li se za skandinavski stil uređenja kuhinje, u odabiru vam može pomoći Simplicity kolekcija iz Gorenja, koja je osim izgledom i tehnološki prilagođena modernom životu.

Otvorene police

Otvorene police i čiste linije osobito su česte u skandinavskim kuhinjama jer su praktične i omogućuju jednostavno pohranjivanje i izlaganje predmeta. Isto vrijedi i za kuhinjsku napu, koja je često ključni element u dizajnu kuhinje.

Minimalna dekoracija

Skandinavske kuhinje minimalistički su uređene, ali nisu hladne i neugodne za boravak. Toplinu postižu kombiniranjem različitih prirodnih materijala koji ukrašavaju prostor bez potrebe za dodatnim dekoriranjem. No nijedna skandinavska kuhinja nije potpuna bez dodavanja neke zidne umjetnosti. To može biti velika slika ili jednostavni okvir s fotografijom. Uz to, u njihovim ćemo kuhinjama često vidjeti i pomno odobrene i decentno uklopljene biljke.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju