Sada kada provodimo vrijeme kod kuće više nego ikad, konstantna želja za raznim grickalicama svakim danom postaje sve veća. Kako biste od njih imali i neke koristi, donosimo vam nekoliko ideja za zdrave slane i slatke ''grickalice'' s kojima ćete ojačati imunitet.

 

1. ZOBENI KEKSIĆI OD DVA SASTOJKA S RAZNIM DODACIMA

Zobene keksiće možete napraviti brzo i lako, i to od samo dva sastojka - banane i zobenih pahuljica. Ove grickalice nemaju šećera, brašna, mlijeka i jaja, pa su pogodne za alergičare i djecu, odnosno bebe već od prvih mjeseci dohrane i pojave zubića. Možete ih obogatiti suhim voćem ili ih gotove mazati finim zdravim namazima.

Zob je uz ječam pekarski kvasac i određene vrste medicinskih gljiva poznat kao prirodni izvor betaglukana koji jača naš imunitet. Osim što nas štiti od virusa i smanjuje pojavu prehlade, betaglukan će ublažiti i simptome pa ga ne škodi unositi i kada nas je bolest već obuzela.

Mnoga istraživanja pokazala su kako nedostatak cinka, selena, željeza, bakra, folne kiseline i vitamina A, B6, C i E mijenjaju imunosne reakcije, pa je zobenim pahuljicama odličan par uvijek dostupna banana, jedno od rijetkih vrsta voća koje sadrži čitav kompleks vitamina B. Osim toga banane su poznate kao izvrstan izvor vlakana i kalija, koji pomaže našim mišićima da rade pravilno, vraća nas u ravnotežu nakon stresa te nam regulira otkucaje srca.

RECEPT - Jednostavni zobeni keksići

Sastojci:
100 g zobenih pahuljica
2 zrele banane

Priprema:
Banane zgnječite vilicom i dodajte im zobene pahuljice te ih dobro sjedinite. U ovom trenutku možete dodati suho voće ili orašaste plodove po želji. Na papir za pečenje žlicom rasporedite smjesu i oblikujte je također po želji. Pecite ih na 200 °C desetak minuta ili dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Kada se ohlade, možete ih namazati finim džemom poput Supermixa Dide Bože, mješavine zdravog bobičastog voća i goji bobica punih antioksidansa ili pak slasnim i zdravim namazom od smokve, lješnjaka i kakaa.

2. FINE KIFLICE S TAPENADOM ILI FOCCACIA OD MASLINA

I za one koje su ipak od slanog, a ne slatkog, ali i one koji uvijek u krivo vrijeme dođu u dućan pa ostanu bez kvasca, donosimo recept za prefino tijesto.

Od ovog tijesta od samo tri sastojaka, ako ne računate sol, možete raditi kiflice, male pizze, foccaciu i svakakva kruhasta čuda, pa čak i cimet rolice. Ne sadrži aditive ni kvasac, samo brašno, jogurt, prašak za pecivo i sol. Idealnom ''grickalicom'' za ovo vrijeme čini ga to što je nenadmašiva ''hrana utjehe'', a u kombinaciji s maslinama odnosno tapenadom od maslina čini ga isto takvim čuvarom našeg zdravlja.

RECEPT - Brzo, svestrano tijesto od tri sastojka

Sastojci:
350 g glatkog brašna
2 čašice čvrstog jogurta
žličica praška za pecivo
žličica soli

Priprema:

Za kiflice
Sve sastojke pomiješajte u velikoj zdjeli, a zatim zamijesite tijesto na pobrašnjenoj radnoj površini. Razvaljajte ga i razrežite u trokutiće, a u sredinu svakog trokutića stavite malo tapenade, otprilike pola žličice Dida Boža prirodnog namaza od crnih maslina

Crne masline bogate su antioksidativnim hranjivim tvarima koje između ostalog reguliraju masnoću u krvi i pomažu pri prevenciji srčanih bolesti.

Zatvorite kiflice i stavite ih peći na 200 °C na 20 minuta, a zadnjih pet minuta premažite ih rastopljenim maslacem (odlično će poslužiti i onaj aromatiziran češnjakom i začinskim biljem). U slast!

Za foccaciu
Sve sastojke za tijesto pomiješajte u velikoj zdjeli, ali sa smanjenom količinom soli. Na veće komade narežite zelene masline bez koštica i dodajte ih tijestu pa sve dobro promiješajte. Namastite dublju pravokutnu posudu za pečenje i u nju smjestite tijesto. Ispikajte ga s vilicom, namažite maslinovom uljem i na vrh pospite malo krupne soli i prstohvat ružmarina.

Foccaciu stavite peći u zagrijanu pećnicu na 200 °C na 20 minuta ili dok ne dobije zlaćanu boju. Možete i čačkalicu zabosti u sredinu tijesta pa tako provjeriti je li sirovo. U slučaju da se tijesto zalijepi na čačkalicu ostavite još kratko u pećnici.

Nakon pečenja pustite neka se malo ohladi ili je toplu poslužite uz Dida Boža prirodni namaz od zelenih maslina. Masline imaju antiupalna svojstva i smanjuju simptome alergija, a osim antioksidansa bogate su i željezom koje utječe na pravilnu funkciju mnogih enzima i imunološkog sustava.

3. CIMET ROLICE S DŽEMOM OD ARONIJE I NARANČE

Nema boljeg mirisa doma od toplih i mekih rolica od cimeta. Omiljen su doručak, ali i prefin međuobrok ili desert. Ove rolice sa smanjenim udjelom šećera, ako nemate kvasac, možete raditi i s tijestom za spomenute kiflice ili foccaciu, samo umjesto žličice stavite prstohvat soli i žlicu šećera, a možete i bez šećera.

Ove cimet rolice posebne su zbog svog punjenja jer umjesto onog klasičnog od maslaca, šećera i cimeta sadrže pire od jabuke koji će pridonijeti mekoći i vlažnosti rolica te Dida Boža ekološkim džemom od aronije i naranče s velikim udjelom vitamina C.

Superbobica aronija poznata je po blagodatima za naše zdravlje; snižava visoki krvni tlak i drži kolesterol pod kontrolom, prepuna je antioksidansa, bogata vlaknima i vitaminima. Tahini, biofenolima, flavonoidama, vitamini A, B, C i E, kalij, kalcij i željezo - sve se to nalazi u ovoj maloj bobici i stvara ljekovitu kombinaciju s antibakterijskim, antiupalnim i antivirusnim karakteristikama, a u kombinaciji s narančom nenadmašiv je čuvar našeg zdravlja zimi i u ovakvim izvandrednim situacijama.

Tako su ove inače slasne rolice ovoga puta i u službi jačanja našeg imuniteta.

RECEPT - Cimet rolice s džemom od aronije i naranče

Sastojci za tijesto:
540 g glatkog brašna
80 g šećera
prstohvat soli
1 instant kvasac
2 jaja
80 g otopljenog maslaca
250 ml mlijeka

Sastojci za nadjev:
80 g otopljenog maslaca
50 g smeđeg šećera ili meda (možete i bez)
1 jabuka
2 žlice Dida Boža ekološkog džema od aronije i naranče
3 žlice cimeta

Preljev za ukrašavanje:
50-70 g maslaca
100 g šećera u prahu
malo vode ili mlijeka

Priprema:
U veću posudu stavite sve sastojke za tijesto i zamijesite ga u glatku lopticu te ostavite na toplom dok se ne udvostruči. Potom ga premijesite i na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte u pravokutnik debljine do jedan centimetar.

Rastopite maslac za nadjev, u blenderu ili štapnim mikserom napravite pire od jabuke te mu dodajte dvije žlice Dida Boža ekološkog džema od aronije i naranče pa sve pomiješajte s otopljenim maslacem. Smeđi šećer i cimet zasebno pomiješajte u maloj zdjelici.

Tijesto premažite sa smjesom džema, maslaca i jabuke pa po svemu posipajte mješavinu cimeta i šećera. Zatim tijesto zamotajte u roladu i narežite ju na šnite debljine tri centimetara. U posudu za pečenje stavite papir za pečenje i na njega poslažite cimet rolice tako da ostavljate malo razmaka između njih.

Ostavite ih na toplom da se dižu još otprilike 30 minuta, a prije pečenja premažite ih s malo otopljenog maslaca. Pecite oko 20 do 30 minuta na 200 °C, ovisno o jačini pećnice. Po želji, za kraj, cimet rolice možete ukrasiti preljevom napravite od šećera, mlijeka ili vode i malo rastopljenog maslaca.

Spomenute zdrave namirnice koje jačaju naš imunitet i štite nas od virusa, dostupne su vam i dok u vašim domovima brinete o sebi i drugima. Na Dida Boža webshopu naručite sve omiljene proizvode uz 30 % popusta, a besplatnu dostavu ostvarite na kupnju iznad 300 kuna.

Odradite sigurnu i brzu kupnju za sebe, starije susjede ili članove obitelji i podijelite s njima ove jednostavne recepte. A za više zdravih i ukusnih recepata potražite inspiraciju na blogu Dide Bože.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju