Američka akademija filmskih umjetnosti i znanosti već 92 godine dodjeljuje svoju nagradu za najveća dostignuća na području kinematografije, poznatiju kao Oscar.

Prvi Oscari dodijeljeni su 1929. godine u losanđeleskom hotelu Hollywood Roosevelt na privatnoj večeri u organizaciji Douglasa Fairbanksa, američkog redatelja, glumca, scenarista i producenta.

Radio-prijenos prvi put se održao 1930. godine, a prvi televizijski prijenos Oscara Amerikanci su mogli gledati 1953. godine.

Dodjelu ove nagrade vjerno prate ljubitelji filmske umjetnosti, ali i ljubitelji mode jer se oskarovski tepih smatra najvažnijim crvenim tepihom na svijetu pa se poznati uvijek potrude da na njemu zablistaju u najboljim kreacijama cijenjenih modnih kuća.

Današnje zvijezde navikle su nas na neviđenu raskoš i glamur, ali u modnom smislu, Oscari su u svojim počecima bili znatno skromniji.

Luise Rainer nije ni planirala doći na dodjelu 1938. godine iako je bila nominirana za najbolju glavnu glumicu u filmu "The Good Earth". Na dan ceremonije, 10. ožujka, njezin kućni telefon nije prestajao zvoniti - novinari su su je obavijestili kako je upravo ona na glasu kao glavni favorit u svojoj kategoriji i željeli su što prije doći do potencijalne pobjednice.

Producent Louis B. Meyer u zadnji tren poslao je vozača po Luisu koja nije imala vremena ni popraviti šminku, a na dodjelu je došla u - noćnoj haljini. Bila je to najljepša haljina koju sam u tom trenutku imala u ormaru, priznala je kasnije glumica.

U galeriji pogledajte još oskarovskih izdanja iz zlatnog doba Hollywooda.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju