Imati sjajnu i zdravu kožu lica bez nepravilnost svojevrsni je cilj svih onih koji svakodnevno neumorno rade na svojoj rutini njege kože lica. Ipak, ubrzani način života, stres te izloženost raznim izvanjskim utjecajima stvaraju neželjene fine linije i mrljice zbog kojih često djelujemo umorno i iscrpljeno. Tu nam u pomoć priskaču određeni sastojci koji poput superheroja brišu znakove starenja na licu, ujednačavaju ten i pružaju koži lica svu potrebnu njegu kako bi djelovala živahno i mladoliko.

Peptidi

Često za njih čujemo, no mnogi nisu sigurni što oni zapravo jesu. Peptidi su spojevi aminokiselina koji se nalaze u koži i kojima možemo zahvaliti za mladolik izgled lica. Proteini poput kolagena, elastina i keratina čine strukturu naše kože te je zbog njih naša koža fizički čvršća i otpornija. Međutim, kako starimo, naše tijelo te važne tvari polako, ali sigurno prestaje proizvoditi, a bez njih je naša koža sklonija gubitku čvrstoće, pojavi bora te ostavlja dojam umornog i beživotnog lica. Tu u priču ulaze peptidi koji djeluju poput glasnika i bude stanice kože iz stanja uspavanosti te im govore da se pokrenu.

Jednom kada počnemo koristiti kreme s tim sastojkom, automatski dajemo signal koži da počne proizvoditi kolagen. Tako peptidi mogu pomoći da koža izgleda i djeluje zdravije, živahno i mlađe jer drži proizvodnju kolagena, elastina i keratina pod kontrolom. Istraživanja su pokazala da oni daju potporu koži na više razina, pa tako osim što potiču proizvodnju spomenute tri tvari, oni je umiruju i hidratiziraju te čine čvršćom.

Zbog svega toga, oni su ključan sastojak u borbi protiv starenja kože i kao takve ih trebamo uvrstiti u svoju svakodnevnu rutinu njege. Njegovu važnost prepoznali su u Laboratorijima Vichy i proizveli Vichy Liftactiv Collagen Specialist koji sadrži ovaj moćan sastojak. Anti-age peptidi su ekstrahirani iz graška koji zajedno s ostalim sastojcima ciljano djeluju na znakove starenja kože uzrokovanih gubitkom kolagena, trenutačno poboljšavaju tonus kože i pružaju joj svu potrebnu hidrataciju tijekom cijelog dana. Peptidi se nalaze u brojnim skincare proizvodima, a zbog svoje podnošljivosti, lako ih možemo kombinirati, ali i koristiti u dnevnoj i noćnoj rutini kako bi ostvarili sjajni, zategnutiji i u konačnici mlađi izgled kože.



Vitamin C

Zbog raznih utjecaja iz okoline, a najviše zbog utjecaja sunca, naša koža počinje dobivati mrljice na licu koje najčešće izgledaju poput pjegica. Riječ je o hiperpigmentacijskim mrljama zbog kojih ten djeluje neujednačeno i zbog kojih možemo izgledati stariji negoli jesmo. Vitamin C već je dugo vremena poznat po svojim depigmentacijskim svojstvima. On izbjeljuje smeđe mrlje tako što sprječava proizvodnju melanina u koži te tako ujednačava ten i čini kožu sjajnijom.

Vitamin C je snažan antioksidant koji štiti stanice kože od štetnih slobodnih radikala uzrokovanih pretjeranom izloženošću UV zraka. Uključimo li ga u svoju rutinu njege kože, popravit će štetu koju je uzrokovalo sunce tako što će pokrenuti regeneraciju stanica. No, osim što posvjetljava i štiti kožu ono i stimulira proizvodnju kolagena u koži tako što učvršćuje dermis i uklanja fine linije. Zbog toga je izrazito bitno uvrstiti ga u svoju rutinu njege kože kako bi ona izgledala čvršće i mlađe. Upravo to radi vitamin Cg kojeg sadrži dnevna krema protiv bora Vichy Liftactiv Collagen Specialist, a riječ je o derivatu vitamina C koji zbog svojih antioksidativnih svojstava smanjuje vidljive znakove starenja.

Osim što čini kožu punijom i čvršćom, ova krema izbjeljuje postojeće mrljice na licu stečene uslijed prevelikog izlaganja suncu, korištenja određenih lijekova ili pak posljedice akni. Nakon nanošenja kreme s vitaminom C u svojem sastavu, izrazito je važno nanijeti kremu sa zaštitnim faktorom kako ne bismo stvorili suprotan efekt.

Niacinamid

Posljednjih godina puno se priča o niacinamidu - obliku vitamina B3 topljivom u vodi, koji zajedno s prirodnim supstancama u našoj koži djeluje na neželjene mrljice na licu i bore te pomaže u kontroliranju raznih kožnih problema poput akni, rozaceje i drugih upalnih procesa. On povećava proizvodnju ceramida odnosno lipida koji učvršćuju barijeru kože i samim time sudjeluje u borbi protiv bora, finih linija, ali i pomaže koži zadržati vlagu koja se tijekom dana gubi. Taj gubitak vlage u koži dovodi do dehidracije kože zbog čega ona može djelovati starije i umornije negoli jest.

Redovita uporaba niacinamida smanjuje i utjecaj ekspozoma na kožu te pomaže koži „popraviti“ znakove starenja uzrokovanih upravo tim izvanjskim faktorima kao što su primjerice sunce i zagađenje. Upravo zbog ovoga, on je sastojak kojeg često možemo vidjeti u raznim skincare proizvodima i to s razlogom. Ovaj je sastojak kompatibilan s ostalim sastojcima koje redovito koristimo u svojoj anti-age rutini kože poput peptida, hijaluronske kiseline, retinola, AHA i BHA, kao i sa raznim antioksidansima.

U svojoj rutini njege kože možemo koristiti više proizvoda koji sadrže ovaj sastojak bez straha da će naštetiti koži jer vitamin B lako toleriraju svi tipovi kože, pa čak i oni s izrazito osjetljivom kožom. Ipak, s obzirom na to da često dolazi u paru s cinkom koji može djelovati isušujuće za normalnu kožu ili onu sklonu isušivanju, važno je provjeriti sastav proizvoda ili napraviti mali test na ruci kako ne bi došlo do neželjene reakcije.

Kada je u pitanju njega kože, ovaj se sastojak vrlo rijetko pojavljuje na popisu sastojaka dnevnih krema. Ipak, on je itekako poželjan jer zbog svojih jedinstvenih anti-age svojstava jača strukturu kože i smanjuje bore na koži lica. Ovaj sastojak zapravo je biljni šećer dobiven od srebrne breze, a njen utjecaj na kožu je nevjerojatno snažan.

Važnost ramnoze prepoznao je i Vichy koji ga je uvrstio u svoju kremu Vichy Liftactiv Supreme čiji učinak djeluje trenutačno i stvara 3D efekt optičkog zaglađivanja kože te je ostavlja vidljivo čvršćom i punijom. Ramnoza stimulira epidermis i tako potiče proizvodnju kolagena kako bi koža djelovala odmornije i samim time mladoliko.

SPF

Jedno od najvažnijih sastojaka današnjice, bilo kao zasebna krema ili pak kao dio dnevne kreme jest SPF odnosno zaštitni faktor. Iako možda u svojim dvadesetima nismo vodili toliku brigu o našoj koži, posebice jer u našoj kulturi preplanuli ten ujedno znači lijepa i zdrava koža, krema sa zaštitnim faktorom često je padala u drugi plan. No koža pamti i jednom kada prijeđete tridesetu, na koži se počinju pojavljivati nepravilnosti poput hiperpigmentacijskih mrlja, finih linija i bora kojih se kasnije teško riješiti.

Kako bi to spriječili, u svoju rutinu njege kože važno je uvrstiti SPF. Kreme sa zaštitnim faktorom trebali bismo upotrebljavati tijekom cijele godine jer iako u zimskom periodu možda sunce nije toliko jako, ono je i dalje prisutno i ostavlja posljedice na koži. Ipak, u tim mjesecima dovoljno je oslanjati se na kreme sa srednjim zaštitnim faktorom od 15 do 25, a kada nastupe vrućine bitno ih je zamijeniti većim faktorom. Tako će primjerice Vichy Liftactiv Collagen Specialist SPF dnevna krema s faktorom 25, a osim zaštite od UVA i UVB zraka, pružit će intenzivnu njegu u borbi protiv postojećih bora. Ona će ih popuniti uz pomoć anti-aging peptida koji će nahraniti kožu i zagladiti sitne linije na licu, ali će i spriječiti nastanak novih bora. Važno je napomenuti da oni koji vode bitku s različitim upalnim stanjima trebaju koristiti proizvode s visokim zaštitnim faktorom od 50+ tijekom cijele godine, kako se stanje ne bi dodatno pogoršalo.

Ovi sastojci su ključni dio svakog skincare-a kojim želimo odgoditi znakove starenja kože, a istovremeno kožu učiniti sjajnom i živahnom. Kao proizvodi koji sadrže sve bitne sastojke, Vichyjeve kreme lako će se uklopiti u dnevnu rutinu njege kože jer nisu agresivni za kožu i kompatibilni su s drugim sastojcima koje potencijalno sačinjava naša dnevna rutina. Njihove proizvode lako možemo nabaviti u obližnjoj ljekarni gdje će svatko moći odabrati jednu kremu baš za sebe.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Vichy po najvišim profesionalnim standardima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju