U New Yorku se 13. rujna održala Met Gala. U njujorškom muzeju Metropolitan okupile su se brojne zvijezde i dizajneri te smo imali priliku vidjeti pregršt zanimljivih modnih izdanja.

Kako jedan od glavnih trendova ovogodišnje Met Gale nametnule su se takozvane gole haljine. Mnoge dame odlučile su se za modele haljina koji razotkrivaju tijelo ili pak zahvaljujući materijalu stvaraju privid nagog tijela.

Gole haljine preplavile su crvene tepihe diljem svijeta u posljednjih 15-ak godina i mnoge od njih šokirale su javnost, ali mnogi ne znaju kako one zapravo uopće nisu novi modni trend.

Upravo suprotno, trend golih haljina traje desetljećima. Modni stručnjaci slažu se da ga je započeo Bob Mackie. Ovog američkog dizajnera najviše pamtimo po suradnji s pjevačicom Cher koja je započela krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Upravo je Cher proslavila njegove gole haljine, a u jednoj se pojavila čak i na naslovnici Timea. Haljina je stvorila kaos. U to vrijeme Time je bio rezerviran za svjetske vođe ili ljude koji su izumili nešto važno, poput cjepiva. I onda se na naslovnici pojavila Cher u toj nevjerojatnoj haljini, a magazin se rasprodao. U nekim gradovima čak su i zabranili prodaju tog broja što je vrlo smiješno ako uzmete u obzir da danas neke zvijezde jedva da stave odjeću na sebe. Za Cher nikada nisam napravio ništa provokativno. Ona nikada nije izgledala vulgarno u mojoj odjeći zato što ju je znala sjajno nositi, djelovala je kao da nosi običnu majicu i traperice, rekao je Mackie za Vogue.

Rijetko tko zna i da je Mackie zapravo zaslužan za legendarnu golu haljinu u kojoj je Marilyn Monore 1962. godine otpjevala "Sretan rođendan" američkom predsjedniku Johnu F. Kennedyju pred prepunim Madison Square Gardenom.

Mackie je bio dio tima dizajnera Jeana Louisea od kojeg je Marilyn za tu večer tražila "haljinu koja će ući u povijest". To je i dobila zahvaljujuĆi skici koju je izradio Mackie inspiriran njezinom vizijom haljine.

Željela je izgledati nevjerojatno. Rekla je da želi haljinu koja će probuditi ljude, kazao je Mackie. Rezultat je tanka haljina boje kože s dubokim izrezom na leđima u koju je ručno ušiveno 2500 kristala i 6000 cirkona.

Bila je toliko uska da su je doslovno morali zašiti na Marilyn u stojećem položaju jer bi u suprotnom popucala, a glumica je naposljetku jedva hodala u njoj pa je na pozornicu doskakutala.
Kako bi dodatno naglasila dojam golišavosti, Marilyn je odlučila da ispod haljine neće nositi donje rublje zato da bi izbjegla ocrtavanje šavova.

Njezino pojavljivanje na proslavi predsjednikova rođendana mediji su zbog haljine nazvali skandaloznim.

Ništa manje skandalozna za to vrijeme nije bila ni haljina u kojoj se Jane Birkin 1969. godine pojavila na premijeri svog filma "Slogan". Upravo je na setu tog filma upoznala Sergea Gainsbourga i započela intenzivnu 13-godišnju vezu.

Na premijeru je došla ruku pod ruku s GaInsbourgom, odjevena u kratku pletenu haljinicu koja je razotkrila njezino tijelo.

Nisam znala da je tako prozirna. Da sam znala, ne bih odjenula ni gaćice, duhovito je svoje skandalozno izdanje prokomentirala Birkin za magazin Vogue.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju