Višegodišnje biljke ili trajnice izrazito su zahvalne za održavanje zbog toga što jednom se kad posade nije ih potrebno ponovo presađivati, a osim toga uljepšavaju balkon ili vrt jer cvjetaju svake godine.

Za ljubitelje cvijeća rano proljeće idealno je vrijeme za razmišljanje o tome kako ukrasiti svoj balkon ili vrt. Kako ne biste morali gubiti vrijeme na često presađivanje, koje najčešće zauzima puno mjesta, pogotovo ako se radi na balkonu, razmislite o kupnji višegodišnjih biljki ili trajnica.

U trgovinama, tržnicama i rasadnicima mogu se kupiti sjemenke ili mlade trajnice.

Ovim potezom uštedjet ćete svoj novac i dragocjeno vrijeme, a rascvjetano cvijeće i biljke ukrašavat će vaš prostor iz sezone u sezonu. Još je jedna prednost trajnica ta što nisu zahtjevne za održavanje te uspijevaju čak i ako na njih s vremena na vrijeme "zaboravite".

Slika nije dostupna Božanstveno: Cvijeće uz koje će vaš balkon mirisati poput najfinijih parfema

Vaza s cvijećem 10 primjera kako vaza s cvijećem može uljepšati dom

U trgovinama, tržnicama i rasadnicima mogu se kupiti sjemenke ili mlade trajnice. Mlade trajnice dolaze u plastičnim posudicama koje je potrebno presaditi u zemlju ili teglicu, a za sadnju sjemenki potrebno je napuniti teglice do 3/4 zemljom, lagano rasporediti sjeme te na njega dodati tanak sloj zemlje koji će prekriti sjemenke.

Nakon svakog presađivanja potrebno je zaliti trajnicu i prihraniti je sa supstratom. Kako bismo vam olakšali izbor pri kupnji, donosimo vam pet trajnica koje će vas rascvjetano uveseljavati svake godine:

1. Ehinacea

Od biljaka koje pripadaju rodu Ehinacea u našim je krajevima najpoznatija purpurna ili ljubičasta ehinaceja. Osim što je vrlo nezahtjevna te treba samo povremeno zalijevanje, ehinaceja je vrlo ljekovita biljka. Štoviše, još su američki Indijanci njome vidali rane, a ruski znanstvenik S. A. Tomilin preporučio je ehinaceju za depresiju, mentalni i fizički umor, grlobolju, kroničnu sepsu, upalne bolesti unutarnjih organa, akutne i kronične zarazne bolesti te time učinio ovu biljku planetarno popularnom. Danas se pripravci od nje prodaju u ljekarnama diljem svijeta.

Potrebno ju je smjestiti na osunčano mjesto, a preporuča se prvo ju posaditi u teglici, pa tek kada stasa premjestiti je na gredicu vrta. Time će se izbjeći navala puževa koji inače jako vole ovu biljku.

2. Uresnica

Cvijeće za koje se čini kao da je satkano od nježnih vilinskih niti krasi brojne ljetne vrtove, a naziv mu je jednako bajkovit – cvjetni kozmos ili uresnica. Boje njegovih nježnih cvjetova protežu se od bijele do ružičaste i ljubičaste.

S obzirom na to da rastu u visinu, a lako su lomljive, dobro je osigurati im potporanj u obliku drvene letvice ili ih posaditi kraj ograde kako bi se naslonile na nju. Dobro podnosi ljetne vrućine i osunčana mjesta te je ujedno rado posjećuju pčele kojima daju bogatstvo nektara.

3. Dnevni ljiljan

Biljka upečatljivih narančastih cvjetova u čijoj ljepoti možemo uživati samo tijekom dana, dok se noću zatvaraju, krije se iza imena dnevni ljiljan ili graničica. Zanimljivo je da su dijelovi ovog cvijeta jestivi pa se tako pupovi i cvjetovi mogu dodati u ljetne salate. S obzirom na to da se noću zatvara, nije najbolji odabir za bukete jer ujutro više neće biti ni nalik cvijetu koji ste ubrali. Njegovu je ljepotu najbolje promatrati u prirodnom staništu, u tegli ili na gredici.

4. Lavanda
Nezahtjevna biljka koja voli puno Sunca, privlači pčele i bumbare, a u posljednje se vrijeme sve više uzgaja i u našim kontinentalnim krajevima te ima pregršt blagotvornih svojstava za tijelo i kožu, naročito njeno ulje, svakako je lavanda.

Osim što će čitavog ljeta oduševljavati svojim mirisom, lavanda je i snažan saveznik u borbi proziv komaraca i muha. Zato je smjestite i na prozore ili blizu vrata kako biste neželjene krilate goste sveli na najmanju moguću mjeru.

Ne zahtjeva posebnu brigu. Samo ju je potrebno oblikovati u grm tijekom prve i druge godine rasta, a nadalje samo povremeno zalijevati.

5. Djevojačko ili carevo oko
Cvijet poetskog naziva djevojačko ili carevo oko voli sunčana mjesta pa neće „zamjeriti“ ni duže razdoblje bez vode. Sa svojim žutim ili žuto-smećkastim cvjetovima može narasti od 30 do 120 cm, ovisno o sorti.

Kako bi se što duže moglo uživati u njenoj ljepoti, za vrijeme cvatnje potrebno je skidati osušene cvjetove kako bi na njihovu mjestu mogli narasti novi. Njezina je prednost i što vrlo brzo raste pa ćete u kratkom vremenu imati čitav grm koji će trajati godinama.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju