Mnogi parovi koji su sudbonosno da trebali izgovoriti u travnju i svibnju odgodili svu svoja vjenčanja za neka bolja vremena. Oni koji to planiraju učiniti u bliskoj budućnosti imaju više sreće i moći će se okružiti svojom obitelji i prijateljima, ali uz određena pravila.

Ta pravila, odnosno preporuke, odnose se i na broj uzvanika. Do 15. lipnja se tako preporučuje da na slavljima u zatvorenom prostoru bude maksimalno 100 ljudi, a na otvorenom 150. Od 15. lipnja to je 200 odnosno 250, a od 1. srpnja 300 odnosno 500 ljudi.

Postoje naravno i druge preporuke koje se, između ostalog, odnose na higijenu i držanje razmaka, a možete ih pročitati OVDJE.

Kada je u pitanju već spomenuti broj uzvanika, pod uvjetom da sanjaju veliko vjenčanje, u boljoj su poziciji mladenci koji svoj veliki dan planiraju proslaviti na otvorenom.

Svadbena torta Inspiracija za vjenčanje: 20 svadbenih torti najrazličitijih stilova ukrašavanja

Slika nije dostupna Osvojio mnoge mladence: Detalj na vjenčanjima koji mami suze i osmijehe

Ipak, vjenčanja na otvorenom osim predivnog ambijenta, zvjezdanog neba, svježeg zraka... sa sobom donose i dozu neizvjesnosti, najviše zbog vremenske prognoze, ali mladenci koji su se odlučili za ovu varijantu potvrdit će vam da postoji nešto čarobno u slavlju pod vedrim nebom.

S obzirom da će dio mladenaca, koji to ranije nije imao u planu, zbog trenutne situacije razmisliti i o ovoj opciji, mi smo o vjenčanjima na otvorenom porazgovarali s onima koji se njima bave, Dražanom Paladin Pavelić i Ivom Duduković iz Studija Eventastic.

NAJVAŽNIJI JE PLAN B

Odmah na početku rekle su nam da vjenčane zabave na otvorenom u Hrvatskoj nisu rijetke, ali nisu ni česte kao u ostatku svijeta. Prvi razlog je, naravno, klima jer je jedno ovakvo vjenčanje puno lakše organizirati u područjima gdje nema kiše ili gdje je veći dio godine topao.

Zato je najvažnija stvar, kažu, imati plan B.

U slučaju bilo kakve vremenske nedaće morate biti sigurni da će vaši gosti biti na suhom i toplom, objašnjavaju i dodaju kako nema ni puno lokacija s tom opcijom.

Zbog svega toga mladenci se rijetko odluče za vjenčanja na otvorenom jer je rizik puno veći, a dodatni stres im nije potreban.

Oni koji se ipak odluče za vjenčanu zaabvu na otvorenom odabrate će nešto kao što su šatori, muzeji, parkovi, livade, dvorišta, plaže...

I tada počinje veliki organizacijski posao jer morate pribaviti sve dozvole, inventar, catering, sanitarne čvorove i sl.

Cijena takvih vjenčanja ne mora nužno biti viša od standardne restoranske, ali je nužan dodatni angažman samih mladenca i tima koji radi na vjenčanju, objašnjavaju cure.

U jednom trenutku na red dođu i dekoracije, cvijeće, kutci za fotografiranja...

Trendovi se naravno mijenjaju, plasiranjem noviteta na tržište, dobom godine ili jednostavno stilom koji se nametne u modi, ali u pravilu ljetna vjenčanja su uvijek slična.

Odabire se prozračniji vizual, puno prozirnih vaza s bijelim cvijećem i sezonskim zelenilom, puno svjećica, puno bijele boje, ponekad i morski detalji. Uvijek se prostor popunjava lampicama, lampionima ili nekom neobičnom vrtnom rasvjetom, kažu ove stručnjakinje i dodaju kako su se ove godine njihovi mladenci, s obzirom na sve što nas je snašlo, odlučili za jednostavne, moderne dekoracije od mediteranskog bilja. Oni malo romantičniji biraju pak neki mekani boho s poljskim cvijećem.

Slika nije dostupna Jednako romantična: Pet prednosti malih vjenčanja

DOBRE IDEJE

Kutci za fotografiranja posljednjih godina neizbježan su dio vjenčanja, a na onima koja se održavaju na otvorenom čak su i popularniji.

Ako je neka romantična priča onda napravimo repliku malog dnevnog boravka iz 50-tih s tepihom, fora foteljama, lampama....

Svakako je preporuka da iskoristite potencijal prostora u kojem se nalazite. Ako je šuma onda neka vam ona bude poleđina ili more... I onda samo simpatično uklopite ostale detalje, naprimjer u šumi veliku ljuljačku obučenu u cvijeće, na plaži fora dasku za surfanje.

Svrha ovoga je da se gosti dobro zabave fotografirajući se i da nose vedre uspomene na vaš dan, kažu Mladana i Iva.

Još jedan kutak koji vole urediti je kutak dobrih želja.

To je mjesto koje uvijek oformimo kao interakciju mladenaca i gostiju. Tu im mogu ostaviti poklone, staviti zahvalnice da gosti uzmu, tu im mogu nešto pisati, crtati, ispunjavati upitnike i sve drugo što požele, objasnile su.

Cijela priča može biti još zanimljivija.

Uvijek se trudimo dobro upoznati naše mladence, pronaći neke njihove interese, hobije, profesije i to nekako unijeti u njihov dan.

Ako zajedno igraju golf, organizirat ćemo turnir u mini golfu, ako se zajedno bave keramikom gosti će sami izraditi svoje zahvalnice.... Vrlo bitno je da je večer u potpunosti personalizirana, da u svemu vidite mladence, a da se gosti osjećaju cijenjeno i željeno, objašnjavaju cure koje znaju i kako na jednom takvom vjenčanju zabaviti najmlađe.

S njima uvijek možete napravi razne aktivnosti od puhanja balončića, hula hupa, preskakanja užeta do mirnijih aktivnosti kao što su bojanje, izrađivanje figurica od plastelina ili ako ih želite uključiti u večer organizirajte im natjecanje u plesu ili im dajte jednokratne fotoaparate da vidite svoj dan kroz njihove oči, nabrajaju ideje.

Slika nije dostupna Cipele za mladenke: 15 modela za vjenčanje koje ćete moći nositi i kasnije

Slika nije dostupna Najudobnija "vjenčanica" koja se rijetko kad vidi na zagrebačkim ulicama

SPREMNE NA IZAZOVE

Ako mladenci imaju neke posebne, drugačije želje - i na njih su spremne. Kažu da je upravo to najveća draž njihovog posla. Iza njih je tako pretvaravnje hotelskih dvorana u začarane šume, tvorničkih hala u romantične kulise, ladanjskih imanja u moderne interijere, vraćanje starog sjaja napuštenim hotelima...

Sve je moguće, ali uvijek je pitanje u kojem roku možete nešto napraviti, postoji li podrška za isto i naravno koji će budžet biti potreban. Nekada je on presudan, a nekad je dobra volja jedino što je potrebno da bakin štagalj pretvorite u divnu kulisu za jedno veselo country vjenčanje, kažu.

ŠTO IMATI NA UMU?

Na kraju s nama su podijelile još neke stvari koje na umu trebaju imati svi koji će se odlučiti za vjenčanje na otvorenom.

• Mislite na komfor koji je najčešće nešto skromniji nego kad imate sve uvjete zatvorenih lokacija.

• Za ljetnih dana mislite o sjenama kako bi se gosti mogli sakriti od sunca. Stavite im lepeze ili suncobrančiće koji ujedno mogu biti zahvalnice.

• Na nekoliko punktova morate imati rashlađenu vodu. Možete primjerice imati male bočice personalizirane vašim etiketama u velikim kiblama s ledom.



• Upoznajte goste s činjenicom da je zabava na otvorenom kako bi prilagodili odjeću i obuću. Dražana preporučuje ravne cipele, a uvijek se može osigurati i kutak s japankama za opuštanje. Gosti moraju imati odjeću i obuću u kojoj mogu izdržati cijeli dan, a možete im napomenuti i da ponesenu nešto za navečer kada može biti prohladno.

• Ako imate dnevno vjenčanje onda svakako gostima dajte do znanja do kad očekujete da traje, tako da vam skupina njih ne ostane do jutra.

- Ako zabava ide i u noć ne zaboravite na komarce. Svijeće zamijenite onima protiv komaraca, a možete upaliti i baklje s eteričnim uljima te tako olakšati gostima boravak na otvorenome.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju