Vogue nam obično donosi novosti iz svijeta mode, ali dok čekamo prve preglede proljetno-ljetnih modnih trendova, vrijeme je da saznamo i kakvi su novi trendovi u uređenju interijera. Cijenjeni magazin razgovarao je s nekoliko dizajnera interijera koji su otkrili trendove na zalasku i one koji će dominirati u domovima u 2022. godini.

 

TRENDI JE:

SMEĐA BOJA

Ali ne bilokakva i definitivno ne svijetle nijanse. Neutralne bež nijanse zamijenit će tamnije, zagasitije i toplije. Posebno je popularna boja čokolade, a slijedi je i takozvana terakota nijansa kao predivan spoj smeđe i crvene. U 2022. godini vraćamo se zemljanim nijansama smeđe, objašnjava Justina Blakeney.

PROSTOR INSPIRIRAN PRIRODOM

S obzirom na to da više vremena provodimo u prirodi, nekako tražimo i način da ojačamo našu povezanost s njom. To je simultano inspiriralo i povratak prirodnim elementima u uređenju poput kamena, mramora i travertina koji se koriste za sve od zidnih obloga do kada, namještaja i dekorativnih objekata. Sirova, porozna i nesavršena priroda ovih organskih materijala daje dubinu i dušu prostoru te vizualno intrigira, a istodobno imitira umirujući ambijent vanjskog prostora, kazala je Athena Calderone za Vogue.

SOBE S DVOSTRUKOM NAMJENOM

Naši životni prostori i dalje su pod utjecajem „novog normalnog“ zbog kojeg puno više vremena provodimo kod kuće, vrlo često i kompletne obitelji kroz duži vremenski period konstantno borave u svom domu. Blagovaonice postaju i radne sobe, gostinjske sobe opremaju se radnim stolovima, spavaće sobe opremom za vježbanje. Što više vremena ljudi provode kod kuće, očekuju da im prostor pruža više, smatra Timothy Corrigan.

VINTAGE NAMJEŠTAJ

Trend održivosti odavno je popularan u svijetu namještaja. Gotovo da ne postoji komad koji se ne može restaurirati, bez obzira na razinu oštećenja, a onima koji su u dobrom stanju ponekad samo treba malo brušenja i novi sloj boje. Viđamo sve više sjajnih novih opcija i u svijetu održivih tkanina i materijala. To će sada biti novi prioritet za dizajnere, zaključuje Marcus Barwell.

Slika nije dostupna Baš je top! Zagrebački stan u kojem je i hodnik toliko dobar da bismo i u njemu rado pili kavu

Mali stan od 31 metara kvadratnih Frustrira vas manjak prostora? Inspirirajte se ovim stančićem od 31 m2 koji izgleda ljepše od velikih stanova

TRENDI VIŠE NIJE:

OTVORENI PLAN

Jedno od nekad najpoželjnijih dizajnerskih rješenja koje maksimalno iskorištava prostor u posljednje dvije godine više nije toliko popularno iz očitih razloga. Shvatili smo da postoji sve veća potreba za privatnosti i intimnim prostorom, kaže Timothy Corrigan. Zbog rada od kuće mnogi su puno više vremena provodili u svom domu i najpotrebniji im je bio prostor u kojem će se moći mirno koncentrirati na posao. Upravo su zato trenutno poželjnije jasno odvojene prostorne jedinice.

NAMJEŠTAJ PRESVUČEN BUKLEOM

Ovaj materijal većini je poznatiji kao dio modne industrije - Coco Chanel od njega je izrađivala svoje predivne kostime. Međutim, bukle je jedno vrijeme bio jako popularan i u industriji namještaja. Očekivano, nastupilo je zasićenje ovim čvrstim i pomalo grubim materijalom, sve dok se polovicom prošlog desetljeća na cijenjenim sajmovima namještaja ponovo nisu počeli pojavljivati komadi presvučeni bukleom. Bijeli i bež bukle. Vrijeme je da se odmaknemo od njega nakon dvije godine, smatra Marcus Barwell. S njim se slaže i Danielle Colding: Stolice od buklea. I dalje ih volim, ali sad bi bilo dosta.

DEKORATVNI PREDMETI BEZ FUKNCIJE

Dekoracija koja samo skuplja prašinu i ne služi ničemu također bi mogla postati prošlost. Predmeti koji nemaju nikakvu praktičnu svrhu više nisu tako poželjni u prostoru, a cilj je obogatiti vaš dom detaljima koji će biti funkcionalni.

GLOMAZNI ČETVRTASTI KAUČEVI

Polako dolazi kraj i oštrim geometrijskim linijama te masivnim ruko-naslonima kada je kauč u pitanju. Takvi modeli definitivno su otišli u mirovinu, našalio se Martyn Lawrence Bullard.

SVE U BIJELOM

Justina Blakeney uvjerena je kako je trend potpuno bijelih interijera na svom zalasku. Boje se vraćaju u velikom stilu, pogotovo one živopisne, odvažne i zasićene koje u domu stvaraju veselu atmosferu i automatski vas pozivaju da uđete u prostor te ga istražite.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju