Trajnica impresivnih cvjetova koja zahtijeva malo, a daje mnogo – tako bi se najkraće mogla opisati vučika ili lupina, biljka koja svojim ljubičastima, ružičastim, plavim i bijelim bojama uljepšava svaki vrt.

Postoji više od 200 sorti vučike, poznate i pod nazivom lupina (lat. Lupinus), a riječ je o rodu zeljastih trajnica iz porodice mahunarki. Iako je riječ o mahunarki, nije jestiva, no ono što je znatno bolje je to što će svojim zamamnim bojama privući kukce, prije sveg leptire i bumbare koji će pomoći u oprašivanju te tako rasprostraniti biljku.

Osim u našim vrtovima, na vučiku možemo naići i u južnoj Istri i u južnom Hrvatskom primorju jer upravo na tim prostorima raste samonikla sredozemna vrsta rutava vučika.

Kako pravilno brinuti o vučiki?

Vučika ili lupina se može sijati u rano proljeće, i to tako da se stavi samo po jedna sjemenka na udaljenosti od barem 20 cm jer će razviti razgranato korijenje. No i sada se može presaditi reznicama, a upravo tijekom prvih svibanjskih te tijekom lipanjskih dana pokazat će svoje najljepše ruho. Za nju je potrebno pripremiti veću površinu jer će se s godinama značajno razgranati te može narasti do čak 150 cm visine.

No jednom kada odabere adekvatno mjesto za nju, a to su ona koja su okupana suncem, preporuča se da je tu i zadržite. Naime, vučika ne voli presađivanje, a zbog specifičnog korijenja moglo bi doći i do njegova oštećenja prilikom tog čina.

Vučika će obogatiti hranjivost tla.

S obzirom na to da su neke od njezinih sorti samonikle, ova će biljka najbolje od sebe dati i onima koji nemaju sreće s biljkama. Ne zahtijeva posebnu brigu osim trganja ocvalih cvjetova, a što se tiče zalijevanja, dovoljno ju je opskrbiti vodom 2-3 puta tjedno.

Vučika je i koristan dodatak vrtu

Osim što svojim zamamnim bojama dekorativno uljepšava svaki vrt ili gredicu, ima i jednu izrazito korisnu karakteristiku. Naime, u kvržicama na korijenju vučike žive simbiotske dušične bakterije, koje obogaćuju tlo dušikom. Zbog toga se vučika uzgaja i za tzv. zelenu gnojidbu.

Inače, zelena gnojidba je planirano unošenje određenih biljka u tlo kako bi se poboljšala njihova hranjivost, drenaža te smanjio negativan utjecaj suše.

Odlučite li da vučika postane dio vašeg vrta, nećete morati razmišljati o tome primaju li biljke u njezinoj okolini dovoljno hranjivih i zaštitnih tvari, već ćete neometano moći uživati u toplim proljetnim i ljetnim danima koji su pred nama, i to uz najljepši pogled.


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju