Iako svaki vlasnik najbolje poznaje svojeg kućnog ljubimca, ponekad se dogodi da u blagdanskom ludilu zaboravimo na ono bitno. Uz ovih pet stvari zaštitit ćete svoje čupavce i pružiti im podršku tijekom blagdana, kad se i oni susreću s raznim izazovima.

 

1. Mislite na njih prilikom dekoriranja

Nestašan duh čupavaca često nam zna izmamiti osmijeh na lice i uljepšati dan, no on kućne ljubimce ponekad može dovesti u opasnost. Stoga je potrebno unaprijed predvidjeti i u startu ukloniti sve potencijalne opasnosti. To posebno vrijedi za vrijeme blagdana, kada je pred njihove okice i njuškice stavljeno mnoštvo novih predmeta za upoznavanje. Ukrasi na boru posebno su zanimljivi mačkama, ali i pokojem psu, pa izbjegavajte staklene kuglice koje mogu biti opasne u slučaju da se razbiju. Također, zaigrane pse i mačke držite podalje od lampica i struje. Čuvajte ih i od opasnih blagdanskih biljaka. Koliko god božikovina ili imela u dom donose božićni ugođaj, toliko donose i opasnosti za ljubimce.

2. Ne pretjerujte s blagdanskim kostimima i rekvizitima

Ovo, naravno, ovisi o karakteru vašeg ljubimca. Voli li biti ušuškan u tople džempere, sigurno mu neće smetati oni s božićnim motivima, ali možda mu rekviziti na glavi i dugotrajni pokušaji fotografiranja nisu najmiliji. U slučaju da vam to dopusti, svakako ga nagradite poslasticom ili finim obrokom. Vaši kućni ljubimci će vam sigurno biti zahvalni odlučite li koji kostim ove godine preskočiti.

3. Počastite ih vrhunskom hranom

Blagdani su rezervirani za uživanje u hrani. Jede se od jutra do mraka, a miris hrane koji se širi domom i kod kućnih ljubimaca stvara želju za slasnom poslasticom, stoga se pobrinite da se ne osjećaju izostavljeno. Iako vas traže da im date nešto s blagdanskog stola, oduprite se neodoljivim očima. Osim masne hrane i kostiju, za ljubimce su opasne i slastice, posebno čokolada jer se kemijski spoj teobromin iz zrna kakaa u psima sporije razgrađuje. Blagdani su svakako trenutak za povezivanje ljubimaca i njihovih vlasnika, a znamo da kod životinja ljubav itekako ide kroz želudac. Uz dobru zalihu svaki je dan slađi, a da s Pedigree poslasticama ne možete pogriješiti, složit će se svaki pas, dok će mačke uz Sheba obroke biti punog želudca, pa je manja šansa da će im nestašluci padati na pamet.

4. Zaštitite ih od petardi i blagdanskih šokova

Vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana, osim fine klope i druženja, nosi i nimalo privlačne popratne aktivnosti. Zvuk petardi za neke je pse i mačke traumatično iskustvo. Pobrinite se da se vaši kućni ljubimci uvijek nalaze u sigurnom okruženju te da ne mogu pobjeći na cestu ako se preplaše. Pokušajte i vi ignorirati zvuk petardi i vatrometa. Zabavljajte se igračkom vašeg ljubimca kako biste i njega potaknuli da se pridruži, ali nemojte ga forsirati da se igra ako to ne želi.

5. Darujte im pažnju

Životinje su nam najbolji prijatelji i u vrijeme blagdanskih obveza, priprema i druženja nemojte zaboraviti svaki dan pokloniti pažnju svom ljubimcu. Povedite ga u dužu šetnju, odvojite vrijeme za maženje i igranje, dajte mu poslasticu kad vas ugodno iznenadi. To će vašem ljubimcu dati do znanja da ste čvrsto povezani i osjećat će se sigurnije.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Pedigree po najvišim profesionalnim standardima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju