Oscarovski tepih ne pamti takvo čuđenje i nevjericu kao kad je njime prošetala Björk u ožujku 2001. godine.

Islandska pjevačica bila je nominirana za prestižnu nagradu Američke akademije za najbolju originalnu pjesmu "I've Seen It All" iz filma Dancer in the Dark redatelja Larsa von Triera.

Imajući u vidu da je riječ o časti koja se događa vrlo rijetko u životu, Björk se odlučila za odvažnu kombinaciju. Točnije odabrala je nesvakidašnju kreaciju makedonskog dizajnera Marjana Pejoskog, koja je vrlo brzo dobila ime labuđa haljina. To ne čudi budući da se haljina uistinu sastojala od pernatog komada tkanine u obliku ove elegantne životinje, a koju je nosila na prozirni kombinezon u boji kože.

Ne znam zašto sam opsjednuta labudima, ali sve na mom novom albumu je povezano sa zimom, a oni su na neki način zimske ptice. Očigledno su vrlo romantične i monogamne životinje. To je jedna od onih stvari koje je teško objasniti kada ste toliko opsjednute njima, ovim riječima slavna je Islanđanka pokušala objasniti svoj izbor za crveni tepih.



Kasnije je otkriveno da je kreacija bila nadahnuta fotografijom Leonarda DiCapria s labudom iz objektiva slavne Annie Leibovitz za izdanje Vanity Faira iz 1997. godine. Makedonski dizajner sa stalnim prebivalištem u Ujedinjenom Kraljevstvu koji stoji iza street brenda K-T-Z napravio je dvije identične haljine, koju je Björk kasnije nosila na naslovnici albuma Vaspertine, te na turneji za istoimeni album.

Haljina je iste večeri proglašena jednom od najgorih izdanja na Oscarima, a tjednima nakon toga bila je predmet sprdnje među američkim komičarima. No to nije povrijedilo najpopularniju avangardnu glazbenicu onog vremena. Bjork je svojom umjetnošću i modnim izborima uvijek pokušavala pomaknuti granice percepcije.



I u tome je uspjela.

Unatoč neugodnim komentarima, labuđa haljina ušla je u povijest. Danas se redovito svrstava na popis najlegendarnijih haljina svih vremena, a ima i svoju stranicu na Wikipediji. U sklopu retrospektivne izložbe o islandskoj pjevačici u Muzeju moderne umjetnosti MoMa u New Yorku legendarna je haljina izložena 2015. godine.

Da je uistinu riječ o kultnom dizajnu potvrđuje i modna kuća Valentino koja je u kolekciji visoke mode za proljeće 2014. godine predstavila svoju verziju labuđe haljine.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju