Kada sam prvi put vidio stan, bio je u jako lošem i zapuštenom stanju. Međutim, odmah sam vidio njegov potencijal, započinje svoju priču Dragan Rakić iz Novog Sada. Svoje ideje i želje pretvorio je u stvarnost, a stan transformirao u dom iz snova.

Iako je frizer od svoje 18 godine i ima vrlo uspješan posao, preuređenje interijera Draganu Rakiću strast je od najranijeg djetinjstva i time se bavi u slobodno vrijeme.

Oduvijek sam volio mijenjati stambeni prostor, sređivati, dekorirati... Svoj prethodni stan također sam sâm uređivao, kao i poslovni prostor.

Prijatelji me uvijek zamole da im pomognem oko promjene životnog prostora. Najboljoj prijateljici sređivao sam stan, drugoj prijateljici našao sam idejno rešenje za caffe bar koji je u obiteljskom vlasništvu, priznaje.

Ne čudi stoga što se s posebnim zadovoljstvom bacio i na uređivanje svojeg novog doma. Stan od 60 kvadrata i s dvije terase u jednoj stambenoj zgradi u Novom Sadu zahtijevao je kompletnu adaptaciju, a cijeli proces preuređivanja trajao je nekoliko mjeseci.

Dragan se u tom procesu riješio nepotrebnih zidova kako bi stanu podario što više prirodne svjetlosti. Kompletno je sredio podove i plafon, koji je nešto viši od prosjeka, a vizualno povećava prostor.

Što se tiče ideje, moja vječita inspiracija je Pariz. Volim spoj starog i novog. Volim bijelu boju u kombinaciji s crnom i, naravno, da ne bi bilo dosadno, kroz to provučem različite boje, materijale i teksture.

U njegovu domu može se naći kombinacija zanimljivih detalja koje je pribavio s različitih mjesta.



Neki detalji kupljeni su u home decor prodavaonicama, a neki su starine. Volim putovati. Umjesto magneta ili nekih sličnih suvenira, u svakoj zemlji koju posjetim kupim neki detalj za stan. Samim time imam novi detalj za stan, ali i lijepu uspomenu. Mnoge stvari koje poželim ne mogu naći u prodaji. Događa se da pronađem staru fotelju koja je u jako lošem stanju pa je preuredim po svojim željama.

Iako je dom transformirao u lijepo i ugodno mjesto, obožava stalne promjene.

Terrazzo: Fotografije zbog kojih ćete i u svojoj kuhinji poželjeti ove dekorativne pločice Kuhinje s terrazzo pločicama - 10 Kuhinje s terrazzo pločicama - 12 Kuhinje s terrazzo pločicama - 7 +8 Kuhinje s terrazzo pločicama - 4

Po tom sam pitanju kao dijete s igračkom – kada mu igračka dosadi, poželi novu. Tako i ja. Bez prestanka nešto mijenjam u stanu ne bih li životni prostor učinio ljepšim i zanimljivijim. To mi čak dođe i kao terapija u kojoj uživam i koja me smiruje, zaključuje Dragan Rakić.

Kako isplanirati budžet za preuređenje?

  • Postavite budžet prije nego što počnete preuređivati jednu ili više prostorija u domu. Unaprijed se raspitajte o cijenama materijala, ruku i namještaja te odredite prioritete.
  • Ne štedite na važnim stvarima – u neke je stvari potrebno investirati više novca i kvalitetnije ih odraditi, tvrdi Dragan Rakić. Tu prvenstveno mislim na kvalitetnu keramiku i podove.
  • Ušteda se može ostvariti i ako odaberete jednu skuplju stvar u prostoru koja će privlačiti poglede, dok ćete ostatak dekora nabaviti second hand, na akcijskim prodajama i slično.
  • Nije važno koji stil volite, s kojom kvadraturom prostora raspolažete i kako ste uredili interijer. Važno je da oslikava vas i vašu osobnost te da se u njemu osjećate ugodno i udobno, kaže Dragan Rakić.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju