Kada su u pitanji biljke, podatak koji uvijek volimo čuti je da ne zahtijevaju sve zelene krasotice veliku stručnost. Mnoge među njima su dovoljno izdržljive da mogu preživjeti čak i kada dobiju mjesto u domu prirodnih antitalenata (barem za biljke).

Na popisu biljaka za koje se lako brinuti svoje mjesto ima i zlatni puzavac, poznat i pod imenom đavolji bršljan. Ova tropska biljka toliko je nezahtjeva da je neki stručnjaci za biljke nazivaju i najlakšom sobnom biljkom za brigu svih vremena.

Zlatni puzavac ima atraktivno srcoliko lišće, a može napredovat i u slučaju slabog osvjetljenja i vlažnosti. Uspjet će čak i ako ga se povremeno zanemari, ali naravno potrudite se da vam se to ne događa.

Slika nije dostupna Stvorena za "antitalente": Otporna biljka koja traži malo vode i sjajno podnosi zimu

Pilea peperomioides (Kineski dolar) je biljka koja privlači energiju bogatstva i blagostanja - 1 "Kineski dolar": Otporna biljka za koju se vjeruje da donosi novac i blagostanje

Ipak, ova činjenica zlatni puzavac čini idealnim izborom za sve koji žele imati sobne biljke u svom domu, ali su prezauzeti za preveliku brigu.

Ipak, ako želite ugoditi ovoj biljci, stavite je u osvjetljeni dio doma, ali ne i na izravnu sunčevu svjetlost. Da dovima previše sunca pokazat će vam blijedim lišćem.



Ova biljka voli i da joj se zemlja isuši između dva zalijevanja, a kada je žedna lišće joj se objasi. Nemojte dozvoliti da ova faza traje predugu jer će lišće inače početi opadati.

Slika nije dostupna Kućna paprat: Popularna "raščupanka" kojoj zima ne smeta

Slika nije dostupna Peperomija: Krasotica ljupkih listova koje se ne trebaju bojati ni početnici

Popularna puzavica koja ukrašava mnoge domove također i filtrira zrak od benzena i formaldehida koji je primjerice prisutan u dimu cigarete.

Vjeruje se kako đavolji bršljan donosi sreću.

Bitno je znati i da su mu listovi otrovni pa biljku valja držati podalje od male djece i kućnih ljubimaca.

Naime, ova atraktivna biljka penjačica opasna je po život jer sadrži kristaliće u obliku iglica kojima se ista brani od grabežljivaca iz prirode. Probavljanje ovih kristalića može izazvati iritaciju usta i jezika, probleme s gutanjem sline i povraćanje.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju