Jedna od osnova higijene s kojom počinjemo i završavamo svoj dan jest pranje zubi. No mnogi od nas to rade nedovoljno, a još veći broj to radi na pogrešan način.

 

Zbog toga dolazi do preosjetljivosti zubi i problema s desnima te ono najgore, do karijesa. Upravo se s tim problemom Hrvati najviše muče, što dokazuju i statistički podaci koji nas smještaju na dno europske ljestvice.

''Zadnja ispitivanja pokazuju da je KEP indeks, odnosno mjerilo učestalosti karijesa u usnoj šupljini u razvijenim europskim zemljama u prosjeku ispod 1. U Hrvatskoj je kod 12-godišnjaka 4,51, dok je posebno zabrinjavajući podatak koji se odnosi na populaciju između 35 i 45 godina, gdje on iznosi čak 16,21, što je užasno loše i zapravo nas svrstava na dno europske ljestvice'', rekla nam je dr.med.dent. Danijela Glavosek Kovačić.

Preosjetljivost zubi na toplo i hladno te problemi s desnima najčešći su problemi s kojima se Hrvati susreću. Sve to povezano je zapravo s oralnom higijenom, odnosno s time koliko često i na koji način peremo zube.

''Preosjetljivost zubi često se javlja i zbog neadekvatnog četkanja. Manje-više svi mi koristimo tvrde manualne četkice kako bismo dobili onaj osjećaj čistoće. Mi to oribamo i zapravo se dogodi to da mehanički oštetimo zubno meso, ono nam se spusti i zubni vratovi budu izloženi. Tako se javlja ta preosjetljivost na toplo i hladno, odnosno na razne podražaje prilikom uzimanja hrane'', rekla nam je dr.med.dent. Glavosek Kovačić.

Da bismo tom problemu doskočili, zube trebamo prati temeljito, što znači minimalno 2 minute. I dok većina zube pere manje od minute, na ovaj način veće su šanse da ćemo s četkicom doći i do teže dostupnih mjesta koja su vrlo često zapostavljena.

''Mi stomatolozi obično volimo preporučiti manualne četkice koje imaju više vlakana, koje su gušće i imaju ravnu glavu tako da spriječimo taj pritisak i oštećenje zubnog mesa. Jedno od rješenja je i električna četkica, gdje bih istaknula četkicu Philips Sonicare, koja olakšava sam taj pritisak i ne radimo defekte na zubnim vratovima'', kazala je stomatologinja.

Ova četkica u dvije minute napravit će 62.000 pokreta, što s manualnom ne možemo postići ni u mjesec dana četkanja. Korištenje sonične četkice za zube je jako jednostavno jer nema potrebe za kružnim pokretima niti pritiskanjem četkice. Četkica pere gotovo beskontaktno te je posebno pogodna za osobe s osjetljivim zubima i desnima.

''Interesantno je kod nje to što ona stvara vibracije. Te vibracije iskorištavaju našu slinu, odnosno tekućinu u usnoj šupljini koja stvara mikromjehuriće. Oni dodatno pojačavaju učinkovitost čišćenja jer ulaze u područja koja su teško dostupna. Jako je dobro to što se može čak i izbaciti zubni konac. Naravno, i dalje ga treba koristiti, ali se znatno olakšava četkanje'', zaključila je dr.med.dent. Danijela Glavosek Kovačić.

Osim što odlično čisti, može pomoći u izbjeljivanju zubi.

''U sedam dana uporabe ove četkice možete dobiti puno svjetlije i bjelje zube. Ujedno bih preporučila i u tom segmentu korištenje četkice Sonicare kao nekakve nadopune na izbjeljivanje zubi, što je današnji trend ljepote, te naravno i higijene usne šupljine'', zaključila je dr.med.dent. Danijela Glavosek Kovačić.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju