Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravlje & prehrana

3 testa u 3 sekunde: Kako prepoznati staro jaje?

04-12-2014 Piše Zadovoljna
komentari

Svježa jaja ukusne su namirnice koje se savršeno slažu s mnogim jelima. Osim ako imate svoje kokice koje vam svakodnevno 'poklone' svježi obrok, vječna dilema s kojom se susrećemo je - je li jaje koje smo kupili doista svježe. Želite li biti sigurni napravite 3 kratka testa za koja vam treba svega nekoliko sekundi


1. TEST

U duboku staklenu posudu ili čašu natočite vode. Jaje nježno ubacite u čašu i promatrajte što se događa.

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu Parfemi ISPLATIVA KUPOVINA Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja

- Svježe jaje u potpunosti će potonuti i 'zalijepiti' se za dno
- Malo starije jaje će jednim djelom biti na dnu, a drugi će se podignuti prema površini
- jaja koja plutaju na površini vode rizična su za konzumaciju i zato ih radije ne koristite.

>> U samo 3 sekunde otkrijte koliko je staro jaje iz trgovine

2. TEST
Jaje uzmite u ruku i držite ga pored uha. Lagano ga protresite i slušajte zvuk koji dolazi iz unutrašnjosti jaja.

- Ako ne čujete nikakve zvukove jaje bi trebalo biti friško i dobro za konzumaciju

- Ako se iz jaja jasno čuje bućkanje, ono je najvjerojatnije staro i radije ga nemojte pripremati za jelo.

Ako žumanjak stoji čvrsto, a bjelanjak je okupljen oko njega jaje je svježe 3. TEST
Pripremite jaje i veliki, bijeli tanjur. Uzmite jaje, nježno ga razbijte na tanjur i promotrite njegov izgled.

- Ako žumanjak stoji čvrsto i uzdignuto, a bjelanjak ostaje okupljen oko njega jaje je svježe.
- Ako je žumanjak čvrst, ali se malo raširio i spljoštio, a bjelanjak proziran i još uvijek nije potpuno razliven po tanjuru jaje je starije, ali još uvijek dobro za konzumaciju.
- Ako je žumanjak mekan, potpuno spljošten ili se odmah razlio, a bjelanjak vodenast i potpuno razliven po tanjuru jaje je najvjerojatnije staro i radije ga nemojte pripremati za jelo.
 

Pročitaj još
Pročitaj još