Zadovoljna.hr
pretraživanje
  • Moda & ljepota
  • Zdravlje & Prehrana
  • Posao & Obitelj
  • Ljubav & Sex
  • Dom & Uređenje
  • Kultura & Zabava
Upravljaj obavijestima
  • Pratite Zadovoljna.hr
  • Nova TV
  • Dnevnik
  • Punkufer
  • Punkufer
  • Showbuzz
  • Pišite nam
  • Uredništvo
  • Oglašavanje i marketing
  • Uvjeti korištenja
  • © Zadovoljna.hr
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Putovanja
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Zdravlje & prehrana

3 testa u 3 sekunde: Kako prepoznati staro jaje?

04. prosinca 2014 Piše Zadovoljna
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svježa jaja ukusne su namirnice koje se savršeno slažu s mnogim jelima. Osim ako imate svoje kokice koje vam svakodnevno 'poklone' svježi obrok, vječna dilema s kojom se susrećemo je - je li jaje koje smo kupili doista svježe. Želite li biti sigurni napravite 3 kratka testa za koja vam treba svega nekoliko sekundi


1. TEST

U duboku staklenu posudu ili čašu natočite vode. Jaje nježno ubacite u čašu i promatrajte što se događa.

- Svježe jaje u potpunosti će potonuti i 'zalijepiti' se za dno
- Malo starije jaje će jednim djelom biti na dnu, a drugi će se podignuti prema površini
- jaja koja plutaju na površini vode rizična su za konzumaciju i zato ih radije ne koristite.

>> U samo 3 sekunde otkrijte koliko je staro jaje iz trgovine

2. TEST
Jaje uzmite u ruku i držite ga pored uha. Lagano ga protresite i slušajte zvuk koji dolazi iz unutrašnjosti jaja.

- Ako ne čujete nikakve zvukove jaje bi trebalo biti friško i dobro za konzumaciju

- Ako se iz jaja jasno čuje bućkanje, ono je najvjerojatnije staro i radije ga nemojte pripremati za jelo.

Ako žumanjak stoji čvrsto, a bjelanjak je okupljen oko njega jaje je svježe

3. TEST
Pripremite jaje i veliki, bijeli tanjur. Uzmite jaje, nježno ga razbijte na tanjur i promotrite njegov izgled.

- Ako žumanjak stoji čvrsto i uzdignuto, a bjelanjak ostaje okupljen oko njega jaje je svježe.
- Ako je žumanjak čvrst, ali se malo raširio i spljoštio, a bjelanjak proziran i još uvijek nije potpuno razliven po tanjuru jaje je starije, ali još uvijek dobro za konzumaciju.
- Ako je žumanjak mekan, potpuno spljošten ili se odmah razlio, a bjelanjak vodenast i potpuno razliven po tanjuru jaje je najvjerojatnije staro i radije ga nemojte pripremati za jelo.
 

Podijeli
  • Facebook
  • Twitter
  • WhatsApp
  • Viber
  • Email

Čitaj dalje

Još vijesti

 
Prati nas i na Instagramu!
Koji su vaši dojmovi na Advent??
@dasa_kovacevic
Savršeno prženu, hrskavu, taman slatku Morning Lab granolu Zagrepčanke Tijane potražite na policama Startaj Hrvatska u svim INTERSPAR i odabranim @spar trgovinama
Neopisiva ljubav s pastom... ❤
@divaisback 
#pastalover #zadovoljnahr
Želimo vam ugodnu sredinu tjedna! 😍
@iris_burbonov 
#bouquet #flowers #zadovoljnahr
pretraživanje
  • Pratite Zadovoljna.hr
  • Nova TV
  • Nova Plus
  • Punkufer
  • Punkufer
  • Showbuzz
  • Kreni Zdravo
  • Pišite nam
  • Uredništvo
  • Oglašavanje i marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Politika zaštite privatnosti
  • Politika o kolačićima
  • Upravljaj obavijestima
  • © Zadovoljna.hr
Zatvori

MODA, LJEPOTA, LJUBAV, ZDRAVLJE,
UREĐENJE DOMA, SAZNAJ SVE ŠTO TREBAŠ
ZA SEBE NA JEDNOM MJESTU.

Prijavi se na
newsletter!

Please don't insert text in the box below!
modal close