Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravlje & prehrana

5 grešaka zbog kojih ne radimo dobar pire od krumpira

15-10-2016 Piše Zadovoljna
komentari

Mnogi vjeruju da je fini, kremasti i nježan pire od krumpira nemoguće napraviti kod kuće. U želji da izbjegnemo grudice posežemo za tehnikama i pomagalima koji nam stvaraju još veće probleme. Ovo su najčešće kuharske greške u pripremi ovog priloga jelima, te savjeti kako ih riješiti


1. Izaberite pravi krumpir

Greška: Pire radite od krumpira koji imate pri ruci – mladi ili stari, bijeli ili crveni vama je apsolutno svejedno.

Kako ju ispraviti: Za pripremu pirea od krumpira trebate plodove s visokim postotkom škrobi – tzv. brašnaste krumpire koji su savršeni za gnječenje. Najbolje bi bilo upotrijebiti lički krumpir sorte Desiree i Victoria.

2. Narežite krumpir na kocke
Greška: Krumpir kuhate u kori, ili cijele oguljene plodove stavljate u kipuću vodu. Da bi tako skuhali krumpire potrebno vam je minimalno sat i pol vremena, obično usred kuhanja izgubite živce i termički ne obradite plodove do kraja.

Kako ju ispraviti: Ogulite i operite krumpir, pa ga narežite na kockice otprilike iste veličine i stavite u hladnu posoljenu vodu kako bi se svi komadi skuhali u isto vrijeme. Pustite da se krumpiri kuhaju dok se praktički ne počnu raspadati.

U trendu Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu



3. Ručno gnječite krumpir
Greška: Mislite da ćete nedovoljno skuhani krumpir pretvoriti u glatku masu uz pomoć blendera. To je najgora stvar koju možete napraviti jednom krumpiru. Blender će, naime, krumpir pretvoriti u ljepljivu smjesu nalik na ljepilo, koju nije ugodno ni gledati niti jesti.

Kako ju ispraviti: Krumpir ocijedite od vode, pa ga vratite u vrući lonac u kojem se kuhao. Na niskoj vatri 'dehidrirajte' krumpir od ostatka vlažnosti, pa kuhačom počnite lagano miješati i gnječiti smjesu. Potom smjesu pretvorite u pire uz pomoć gnječalice za krumpir.

>> 3 najčešće greške koje radimo s krumpirom

Savršeni pire od krumpira napravit ćete od brašnastog krumpira, kojeg ste dugo kuhali, i ručno izgnječili. 4. Darežljivo s mlijekom

Greška: Mnogi ne žele vodenasti pire, pa u krumpir stavljaju minimalno mlijeka, vrhnja za kuhanje i maslaca, zbog čega je konačni rezultat prilično tvrd, i pomalo 'drven'.

Kako ju ispraviti: Ugrijte mlijeko ili vrhnje za kuhanje pa ga obilno prelite preko krumpira. Na laganoj vatri i uz pomoć kuhače nježno miješajte smjesu dok se svi sastojci ne sljube, i vi dobijete odgovarajuću teksturu. Ne brinite, krumpir će popiti sav 'ekstra' višak mlijeka.

5. Dodajte začine

Greška: Vaš pire od krumpira ima vrlo neutralan i vodenast okus.

Kako ju ispraviti: Nemojte se bojati dobro začiniti krumpir solju i paprom, a slobodno dodajte i neke druge začine poput nasjeckanog peršina ili vlasca. Završite kuhanje s komadićem mekanog maslaca koji će produbiti okus vašeg priloga.

U videu pogledajte kako se priprema najkremastiji pire od krumpira.
 

 

Pročitaj još
Pročitaj još