Mnogi vjeruju da je fini, kremasti i nježan pire od krumpira nemoguće napraviti kod kuće. U želji da izbjegnemo grudice posežemo za tehnikama i pomagalima koji nam stvaraju još veće probleme. Ovo su najčešće kuharske greške u pripremi ovog priloga jelima, te savjeti kako ih riješiti


1. Izaberite pravi krumpir

Greška: Pire radite od krumpira koji imate pri ruci – mladi ili stari, bijeli ili crveni vama je apsolutno svejedno.

Kako ju ispraviti: Za pripremu pirea od krumpira trebate plodove s visokim postotkom škrobi – tzv. brašnaste krumpire koji su savršeni za gnječenje. Najbolje bi bilo upotrijebiti lički krumpir sorte Desiree i Victoria.

2. Narežite krumpir na kocke
Greška: Krumpir kuhate u kori, ili cijele oguljene plodove stavljate u kipuću vodu. Da bi tako skuhali krumpire potrebno vam je minimalno sat i pol vremena, obično usred kuhanja izgubite živce i termički ne obradite plodove do kraja.

Kako ju ispraviti: Ogulite i operite krumpir, pa ga narežite na kockice otprilike iste veličine i stavite u hladnu posoljenu vodu kako bi se svi komadi skuhali u isto vrijeme. Pustite da se krumpiri kuhaju dok se praktički ne počnu raspadati.



3. Ručno gnječite krumpir
Greška: Mislite da ćete nedovoljno skuhani krumpir pretvoriti u glatku masu uz pomoć blendera. To je najgora stvar koju možete napraviti jednom krumpiru. Blender će, naime, krumpir pretvoriti u ljepljivu smjesu nalik na ljepilo, koju nije ugodno ni gledati niti jesti.

Kako ju ispraviti: Krumpir ocijedite od vode, pa ga vratite u vrući lonac u kojem se kuhao. Na niskoj vatri 'dehidrirajte' krumpir od ostatka vlažnosti, pa kuhačom počnite lagano miješati i gnječiti smjesu. Potom smjesu pretvorite u pire uz pomoć gnječalice za krumpir.

>> 3 najčešće greške koje radimo s krumpirom

Savršeni pire od krumpira napravit ćete od brašnastog krumpira, kojeg ste dugo kuhali, i ručno izgnječili.

4. Darežljivo s mlijekom
Greška: Mnogi ne žele vodenasti pire, pa u krumpir stavljaju minimalno mlijeka, vrhnja za kuhanje i maslaca, zbog čega je konačni rezultat prilično tvrd, i pomalo 'drven'.

Kako ju ispraviti: Ugrijte mlijeko ili vrhnje za kuhanje pa ga obilno prelite preko krumpira. Na laganoj vatri i uz pomoć kuhače nježno miješajte smjesu dok se svi sastojci ne sljube, i vi dobijete odgovarajuću teksturu. Ne brinite, krumpir će popiti sav 'ekstra' višak mlijeka.

5. Dodajte začine

Greška: Vaš pire od krumpira ima vrlo neutralan i vodenast okus.

Kako ju ispraviti: Nemojte se bojati dobro začiniti krumpir solju i paprom, a slobodno dodajte i neke druge začine poput nasjeckanog peršina ili vlasca. Završite kuhanje s komadićem mekanog maslaca koji će produbiti okus vašeg priloga.

U videu pogledajte kako se priprema najkremastiji pire od krumpira.
 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju