Osjećate pritisak u crijevima i poriv za velikom nuždom, ali ništa se ne događa, a vi uskoro morate izaći iz kuće ili s posla? Ne brinite, donosimo vam savjete uz pomoć kojih ćete brzinski pokrenuti probavu.

1. Popijte toplu tekućinu. Kava, čaj ili čaša tople vode – bilo koja topla tekućina pomaže u toj situaciji zato što u crijevima djeluje kao vazodilator tj. proširuje krvne žile, poboljšava protok krvi i tako pokreće probavni sustav.

2. Pokrenite se. Nipošto nemojte sjediti i nervozno razmišljati o tome kako ne možete obaviti veliku nuždu. Obavite nešto u svom domu, napravite nekoliko dinamičnih rastezanja, malo hodajte po stepenicama ako ih imate u blizini i jednostavno se krećite jer će fizička aktivnost također pokrenuti rad crijeva.

'Ako želite 'natjerati' probavni sustav na veliku nuždu, definitivno ustanite ranije kako biste uspostavili rutinu u koju će biti uključen i odlazak na WC. '

3. Probudite se ranije. Ako želite '"natjerati" probavni sustav na veliku nuždu, definitivno ustanite ranije kako biste uspostavili rutinu u koju će biti uključen i odlazak na WC. Nemojte zaboraviti da tijelu treba vremena da probavi hranu i potakne njezino izbacivanje.

4. Masirajte perineum. Znanstvenici sa sveučilišta u Los Angelesu ustanovili su da lagani pritisak na perineum (skupina mišića koja obuhvaća područje okolo vaginalnog i analnog otvora te 'drži' trbuh) može omekšati stolicu. Stoga možete pokušati pokrenuti probavu s laganom masažom tog dijela tijela u slučajevima težeg zatvora kada ni jedan od ranije navedenih savjeta ne pomaže.

5. Jedite hranu s puno vlakana. U prehranu na svakodnevnoj bazi uvedite namirnice bogate vlaknima jer one znatno poboljšavaju probavu. Cjelovite žitarice, orašasti plodovi i mekinje mogu biti idealan odabir za jutro. U ručak ubacite brokulu, tikvice, zeleno lisnato povrće i mahune, a za desert jedite jabuke i kruške s korom jer se u njoj nalazi najveći udio vlakana.

I ako imate koju minutu više...

6. Joga poza Ardha-Matsyendrasana (okretanje kralježnice u sjedećem položaju)

Položaj poluzaokreta donosi novu energiju i vitalnost te blagotvorno djeluje na cijeli organizam te pozitivno utječe na probavu.U trudnoći ovu pozu modificirajte tako da se okrenete od svoje ispružene noge ili noge na podu, umjesto da se okrećete prema njoj. Usredotočite se na okretanje ramena i gornjeg dijela leđa više nego na onaj donji.

  • Obje sjedne kosti u podu, na udah izdužujete kralježnicu, na izdah polako u twist, prvo trbuh, prsni koš, ramena i na kraju glava.
  • Ramena su paralelna u onosu na bokove.
  • Ostanite tako barem 5 udisaja i izdisaja.

Ardha-Matsyendrasana Ardha-Matsyendrasana (Foto: Shutterstock)

Voda s limunom Tri gutljaja koja mogu probuditi probavu u roku od 15 minuta Piletina Zbogom, nadutosti! 10 namirnica koje će vizualno smanjiti trbuh Probava Šest pravila uz koja će probava postati lagana poput leptirića

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju