Osjećate pritisak u crijevima i poriv za velikom nuždom, ali ništa se ne događa, a vi uskoro morate izaći iz kuće ili s posla? Ne brinite, donosimo vam savjete uz pomoć kojih ćete brzinski pokrenuti probavu

1. Popijte toplu tekućinu. Kava, čaj ili čaša tople vode – bilo koja topla tekućina pomaže u toj situaciji zato što u crijevima djeluje kao vazodilator tj. proširuje krvne žile, poboljšava protok krvi i tako pokreće probavni sustav.

2. Pokrenite se. Nipošto nemojte sjediti i nervozno razmišljati o tome kako ne možete obaviti veliku nuždu. Obavite nešto u svom domu, napravite nekoliko dinamičnih rastezanja, malo hodajte po stepenicama ako ih imate u blizini i jednostavno se krećite jer će fizička aktivnost također pokrenuti rad crijeva.

'Ako želite 'natjerati' probavni sustav na veliku nuždu, definitivno ustanite ranije kako biste uspostavili rutinu u koju će biti uključen i odlazak na WC. '

3. Probudite se ranije. Ako želite 'natjerati' probavni sustav na veliku nuždu, definitivno ustanite ranije kako biste uspostavili rutinu u koju će biti uključen i odlazak na WC. Nemojte zaboraviti da tijelu treba vremena da probavi hranu i potakne njezino izbacivanje.

4. Masirajte perineum. Znanstvenici sa sveučilišta u Los Angelesu ustanovili su da lagani pritisak na perineum (skupina mišića koja obuhvaća područje okolo vaginalnog i analnog otvora te 'drži' trbuh) može omekšati stolicu. Stoga možete pokušati pokrenuti probavu s laganom masažom tog dijela tijela u slučajevima težeg zatvora kada ni jedan od ranije navedenih savjeta ne pomaže.

5. Jedite hranu s puno vlakana. U prehranu na svakodnevnoj bazi uvedite namirnice bogate vlaknima jer one znatno poboljšavaju probavu. Cjelovite žitarice, orašasti plodovi i mekinje mogu biti idealan odabir za jutro. U ručak ubacite brokulu, tikvice, zeleno lisnato povrće i mahune, a za desert jedite jabuke i kruške s korom jer se u njoj nalazi najveći udio vlakana.

6. Joga poza Ardha-Matsyendrasana (okretanje kralježnice u sjedećem položaju). Prvo kleknite i zatim se lagano spustite tj. sjednite na pod s desne strane stopala. Zatim lijevu nogu i lijevo stopalo postavite s vanjske strane desnog koljena, a desnom rukom primite lijevo koljeno. Ovaj položaj stimulira kompletan probavni sustav i pomaže crijevima da se pokrenu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju