Antibiotici i lijekovi za štitnjaču snažni su medikamenti koji se uzimaju jedino i samo u konzultaciji s liječnikom. A što kada nam se u terapiju za štitnjaču "umiješa" zdravstvena tegoba koju moramo liječiti antibioticima pa istovremeno moramo uzimati oba lijeka? Doznali smo kako to može utjecati na organizam i na što morate paziti.

Istovremeno uzimanje lijekova za štitnjaču i antibiotika može utjecati na apsorpciju lijeka za štitnjaču, odnosno ona može biti ili smanjena ili povećana.

Istraživanje časopisa Thyroid zaključilo je da antibiotik Ciprofloksacin značajno smanjuje apsorpciju lijeka za štitnjaču, a slično utječu i ostali antibiotici iz porodice kinolona, naročito ako se radi o hipotierozi.

Osnovno je pravilo samo da se antibiotici i lijekovi za štitnjaču ne uzimaju u isto vrijeme, tj. potrebno je barem pola sata razmaka između uzimanja lijekova

S druge strane, neki drugi antibiotici mogu značajno povećati apsorpciju lijeka za štitnjaču. Doznajte kako prepoznati da najvažnija žlijezda u tijelu ne radi pravilno te isprobajte zalogaj uz koji će štitnjača bolje raditi.

Antibiotici u kombinaciji s lijekovima za štitnjaču mogu imati 3 učinka:

1. Mogu smanjiti apsorpciju lijeka za štitnjaču, što dovodi do smanjenog protoka lijeka za štitnjaču u krvotoku.

2. Mogu povećati brzinu kojom organizam prerađuje i izbacuje višak lijeka za štitnjaču, što također dovodi do smanjenog protoka lijeka za štitnjaču u krvotoku.

3. Mogu promijeniti način na koji se lijek za štitnjaču veže na proteine u krvotoku i kako se upija, što također utječe na hormone štitnjače.

Prim. dr. sc. Miodrag Lacić napominje kako se lijekovi za štitnjaču mogu uzimati, a nekada se i moraju uzimati sa svim drugim lijekovima, ali pritom treba poštovati važno pravilo.

Osnovno je pravilo samo da se antibiotici i lijekovi za štitnjaču ne uzimaju u isto vrijeme, tj. potrebno je barem pola sata razmaka između uzimanja lijekova. U situacijama kada se to ne može ostvariti, može se lijekove uzimati i skupa, ali tada obično treba količinom uzeti više lijeka za štitnjaču, što će procijeniti i odrediti dozu lijeka liječnik koji liječi štitnjaču, odnosno tireolog, kaže dr. Miodrag Lacić iz Poliklinike Lacić.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju