Već je i sam naziv 'papučica' dovoljan da vam probudi interes za ovu biljku neobičnog izgleda, koja je voljeni ukras u mnogim domovima.

Galerija Papučica, latinskog naziva Calceolaria, jedna je od najposebnijih europskih orhideja - 6 Papučica, latinskog naziva Calceolaria, jedna je od najposebnijih europskih orhideja - 2 Papučica, latinskog naziva Calceolaria, jedna je od najposebnijih europskih orhideja - 3 +4 Papučicu neodoljivom čine njezini cvjetovi

Papučica, odnosno Calceolaria je biljka iz porodice Calceolariaceae i jedna je od najposebnijih europskih orhideja. Radi se o  jednogodišnjoj zeljastoj biljci koja obično naraste do 30 centimetara.

Papučica, latinskog naziva Calceolaria, jedna je od najposebnijih europskih orhideja - 1 Papučicu neodoljivom čine njezini cvjetovi (Foto: Living4media)

Njezini tamnozeleni listovi prekriveni su dlačicama, a ono što je čini posebno neodoljivom su njezini cvjetovi koji izgledom podsjećaju na papuču, a javljaju se pojedinačno ili u cvatovima koji mogu imati jako puno cvjetova. Cvjetovi papučice mogu biti raznih boja, najčešći su jarko žuti i crveni, a njihov miris podsjeća na marelice.

Papučica će najbolje uspjeti ako joj osigurate uvjete koje ima u svom prirodnom okruženju.

Svaki cvijet sastavljen je od dvije usne - gornje, manje i napuhnute, i donje, veće i obješene.

Ova orhideja podrijetlom je iz Srednje i Južne Amerike, i to s područja na kojima vode i jakog sunčeva svjetla nema u izobilju, pa će briga za ovu biljku najbolje funkcionirati ako pokušate imitirati uvjete koje ima u svom prirodnom okruženju.

Papučica, latinskog naziva Calceolaria, jedna je od najposebnijih europskih orhideja - 7 Cvjetovi papučice mogu biti raznih boja, najčešći su jarko žuti i crveni (Foto: Living4media)

To znači da je trebate držati na prozoru s puno svjetla, ali bez izravne sunčeve svjetlosti. Prozori smješteni na sjevernoj strani, udaljeni od izravnog izvora svjetlosti najugodniji su za papučicu.

Za papučicu nije dobro ni da joj je korijen previše vlažan. Biljku temeljito zalijte, a nakon toga je stavite u sudoper da se cijedi desetak minuta.

Prije ponovnog zalijevanja neka se površina zemlje osuši.

Papučica, latinskog naziva Calceolaria, jedna je od najposebnijih europskih orhideja - 8 Držite je podalje od izravnog sunca (Foto: Living4media)

Napitak koji orhideja voli čak više od vode Papučica, latinskog naziva Calceolaria, jedna je od najposebnijih europskih orhideja - 8 Orhideja Orhideja +3 Orhideja

Koristan savjet za zalijevanje orhideja koji osigurava zdravlje korijena Orhideja +0 Orhideja

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju