Već je i sam naziv 'papučica' dovoljan da vam probudi interes za ovu biljku neobičnog izgleda, koja je voljeni ukras u mnogim domovima.

Galerija Neodoljiva papučica - 2 Neodoljiva papučica - 7 Neodoljiva papučica - 6 +4 Neodoljiva papučica - 5

Papučica, odnosno Calceolaria je biljka iz porodice Calceolariaceae i jedna je od najposebnijih europskih orhideja. Radi se o  jednogodišnjoj zeljastoj biljci koja obično naraste do 30 centimetara.

Njezini tamnozeleni listovi prekriveni su dlačicama, a ono što je čini posebno neodoljivom su njezini cvjetovi koji izgledom podsjećaju na papuču, a javljaju se pojedinačno ili u cvatovima koji mogu imati jako puno cvjetova. Cvjetovi papučice mogu biti raznih boja, najčešći su jarko žuti i crveni, a njihov miris podsjeća na marelice.

Papučica će najbolje uspjeti ako joj osigurate uvjete koje ima u svom prirodnom okruženju.

Svaki cvijet sastavljen je od dvije usne - gornje, manje i napuhnute, i donje, veće i obješene.

Ova biljka podrijetlom je iz Srednje i Južne Amerike, i to s područja na kojima vode i jakog sunčeva svjetla nema u izobilju, pa će briga za ovu biljku najbolje funkcionirati ako pokušate imitirati uvjete koje ima u svom prirodnom okruženju.

To znači da je trebate držati na prozoru s puno svjetla, ali bez izravne sunčeve svjetlosti. Prozori smješteni na sjevernoj strani, udaljeni od izravnog izvora svjetlosti najugodniji su za papučicu.

Orhideje Kada oboli orhideja...: Sastojak iz kuhinje koji može izliječiti cvijet

Za papučicu nije dobro ni da joj je korijen previše vlažan. Biljku temeljito zalijte, a nakon toga je stavite u sudoper da se cijedi desetak minuta.

Prije ponovnog zalijevanja neka se površina zemlje osuši.

Papučica Držite je podalje od izravnog sunca (Foto: Living4media)

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju