Već je i sam naziv, papučica, dovoljan da vam probudi interes za ovu biljku neobičnog izgleda koja je voljeni ukras u mnogim domovima.

Galerija

Papučica odnosno Calceolaria je bilja iz porodice Calceolariaceae i jedna je od najposebnijih europskih orhideja. Radi se o  jednogodišnjoj zeljastoj biljci koja obično naraste do 30 centimetara.

Njezini tamnozeleni listovi prekriveni su dlačicama, a ono što je čini posebno neodoljivom su njezini cvjetovi koji izgledom podsjećaju na papuču, a javljaju se pojedinačno ili u cvatovima koji mogu imati jako puno cvjetova. Cvjetovi papučice mogu biti raznih boja, a najčešći su jarko žuti i crveni, a njihov miris podsjeća na marelice.

Papučica će najbolje uspjeti ako joj osigurate uvjete koje ima u svom prirodnom okruženju.

Svaki cvijet sastavljen je od dvije usne, gornje manje i napuhnute i donje veće, objšene.

Ova biljka podrijetlom je iz Srednje i Južne Amerike i to s područja na kojima vode i jakog sunčevog svjetla nema u izobilju pa će briga za ovu biljku najbolje funkcionirati ako pokušate imitirati uvjete koje ima u svom prirodnom okruženju.

To znači da je trebate držati na prozoru s puno svjetla, ali bez izravne sunčeve svjetlosti. Prozori smješteni na sjevernoj strani, udaljeni od izravnog izvora svjetlosti najugodniji su za papučicu.

Za papučicu nije dobro ni da joj je korijen previše vlažan. Biljku temeljito zalijte, a nakon toga stavite je u sudoper da se cijedi desetak minuta.

Prije ponovnog zalijevanja neka se površina zemlje osuši.

Papučica
Držite je podalje od izravnog sunca (Foto: Living4media)

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju