Već je i sam naziv 'papučica' dovoljan da vam probudi interes za ovu biljku neobičnog izgleda, koja je voljeni ukras u mnogim domovima.

Galerija Papučica, latinskog naziva Calceolaria, jedna je od najposebnijih europskih orhideja - 6 Papučica, latinskog naziva Calceolaria, jedna je od najposebnijih europskih orhideja - 2 Papučica, latinskog naziva Calceolaria, jedna je od najposebnijih europskih orhideja - 3 +4 Papučicu neodoljivom čine njezini cvjetovi

Papučica, odnosno Calceolaria je biljka iz porodice Calceolariaceae i jedna je od najposebnijih europskih orhideja. Radi se o  jednogodišnjoj zeljastoj biljci koja obično naraste do 30 centimetara.

Papučica, latinskog naziva Calceolaria, jedna je od najposebnijih europskih orhideja - 1 Papučicu neodoljivom čine njezini cvjetovi (Foto: Living4media)

Njezini tamnozeleni listovi prekriveni su dlačicama, a ono što je čini posebno neodoljivom su njezini cvjetovi koji izgledom podsjećaju na papuču, a javljaju se pojedinačno ili u cvatovima koji mogu imati jako puno cvjetova. Cvjetovi papučice mogu biti raznih boja, najčešći su jarko žuti i crveni, a njihov miris podsjeća na marelice.

Papučica će najbolje uspjeti ako joj osigurate uvjete koje ima u svom prirodnom okruženju.

Svaki cvijet sastavljen je od dvije usne - gornje, manje i napuhnute, i donje, veće i obješene.

Ova biljka podrijetlom je iz Srednje i Južne Amerike, i to s područja na kojima vode i jakog sunčeva svjetla nema u izobilju, pa će briga za ovu biljku najbolje funkcionirati ako pokušate imitirati uvjete koje ima u svom prirodnom okruženju.

Papučica, latinskog naziva Calceolaria, jedna je od najposebnijih europskih orhideja - 7 Cvjetovi papučice mogu biti raznih boja, najčešći su jarko žuti i crveni (Foto: Living4media)

To znači da je trebate držati na prozoru s puno svjetla, ali bez izravne sunčeve svjetlosti. Prozori smješteni na sjevernoj strani, udaljeni od izravnog izvora svjetlosti najugodniji su za papučicu.

Kokotić: Cvijet visokih, uspravnih grozdova plave boje koji će biti glavni frajer u vrtu Kokotić je jedan od najimpresivnijih cvjetova u vrtu, a može narasti do 180 centimetara - 8 Kokotić je jedan od najimpresivnijih cvjetova u vrtu, a može narasti do 180 centimetara - 6 Kokotić je jedan od najimpresivnijih cvjetova u vrtu, a može narasti do 180 centimetara - 9 +5 Kokotić je jedan od najimpresivnijih cvjetova u vrtu, a može narasti do 180 centimetara - 7

Orhideja Kada oboli orhideja...: Sastojak iz kuhinje koji može izliječiti cvijet

Za papučicu nije dobro ni da joj je korijen previše vlažan. Biljku temeljito zalijte, a nakon toga je stavite u sudoper da se cijedi desetak minuta.

Prije ponovnog zalijevanja neka se površina zemlje osuši.

Papučica, latinskog naziva Calceolaria, jedna je od najposebnijih europskih orhideja - 8 Držite je podalje od izravnog sunca (Foto: Living4media)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju