Sastojci za domaći kečap:
Rok trajanja domaćeg zdravog kečapa je 6 mjeseci ukoliko ga čuvate na hladnom mjestu
- 1,5 kg rajčica
- 1-2 srednja crvena luka
- 1/2 komorača
- 150 g celera
- 1 dcl maslinovog ulja
- žličica svježeg đumbira
- 3 češnja češnjaka
- 1/2 crvenog čilija svježeg ili suhog po želji
- 1 svežanj bosiljka
- 10 listova kadulje
- 1 žlica sjemenki korijandra
- 2 klinčića
- mljevena krupna sol
- 1 žličica mljevenog papra
-100 ml vinskog octa
- 70 g smeđeg šećera
>>Napravite sami zdravu majonezu koja ne deblja
Priprema:
1. Operite sve povrće i nasjeckajte ga na krupnije komade, dodajte u veliku posudu sa debljim dnom, dodajte maslinovo ulje, đumbir, oguljen češnjak u komadu, čili papriku, nasjeckane stabljike bosiljka, sjemenke korijandra (prethodno samljevene u mužaru) i klinčiće. Posolite, popaprite.
2. Na laganom plamenu sve sastojke kuhajte uz miješanje 15-20 minuta, potom u smjesu dodajte oguljene rajčice i 350 ml vode. Ostavite na jakoj vatri da prokuha, a potom smanjite vatru i ostavite pola sata da kuha dok tekucina ne ispari do pola.
3. Dodajte nasjeckane listove bosiljka i kadulje, sve dobro ispasirajte štapnim mikserom ili u multipraktiku. Umak možete dodatno propasirati kroz sito ukoliko želite glatku teksturu. Protisnuti umak vratite u posudu i dodajte ocat i šećer. Lagano kuhajte još pola sata dok se dodatno ne zgusne. Po želji dodajte soli i papra.
4. Kečap ulijte u sterilizirane (prokuhane boce), čvrsto ih zatvorite i ohladite, te ih stavite na hladno mjesto ili u hladnjak. Ovaj domaći zdravi kečap trebao bi izdržati i do 6 mjeseci na hladnom mjestu.