Jedan od proizvoda koji u sebi skriva rafinirani šećer je i industrijski kečap. Šećer se naime u umake dodaje kako bi se izbjegla kiselost rajčice no u onim industrijskim količina šećera nije regulirana i česta je zamka svima koji izbjegavaju nezdravu hranu. No da ne bi pomislili kako se svog omiljenog umaka morate odreći donosimo vam recept za zdravi kečap koji lako možete napraviti sami

Sastojci za domaći kečap

Rok trajanja domaćeg zdravog kečapa je 6 mjeseci ukoliko ga čuvate na hladnom mjestu

- 1,5 kg rajčica
- 1-2 srednja crvena luka
- 1/2 komorača
- 150 g celera
- 1 dcl maslinovog ulja
- žličica svježeg đumbira
- 3 češnja češnjaka
- 1/2 crvenog čilija svježeg ili suhog po želji
- 1 svežanj bosiljka
- 10 listova kadulje
- 1 žlica sjemenki korijandra
- 2 klinčića
- mljevena krupna sol
- 1 žličica mljevenog papra
-100 ml vinskog octa
- 70 g smeđeg šećera

>>Napravite sami zdravu majonezu koja ne deblja

Priprema: 

1. Operite sve povrće i nasjeckajte ga na krupnije komade, dodajte u veliku posudu sa debljim dnom, dodajte maslinovo ulje, đumbir, oguljen češnjak u komadu, čili papriku, nasjeckane stabljike bosiljka, sjemenke korijandra (prethodno samljevene u mužaru) i klinčiće. Posolite, popaprite.

2. Na laganom plamenu sve sastojke kuhajte uz miješanje 15-20 minuta, potom u smjesu dodajte oguljene rajčice i 350 ml vode. Ostavite na jakoj vatri da prokuha, a potom smanjite vatru i ostavite pola sata da kuha dok tekucina ne ispari do pola.

3. Dodajte nasjeckane listove bosiljka i kadulje, sve dobro ispasirajte štapnim mikserom ili u multipraktiku. Umak možete dodatno propasirati kroz sito ukoliko želite glatku teksturu. Protisnuti umak vratite u posudu i dodajte ocat i šećer. Lagano kuhajte još pola sata dok se dodatno ne zgusne. Po želji dodajte soli i papra.

4. Kečap ulijte u sterilizirane (prokuhane boce), čvrsto ih zatvorite i ohladite, te ih stavite na hladno mjesto ili u hladnjak. Ovaj domaći zdravi kečap trebao bi izdržati i do  6 mjeseci na hladnom mjestu.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju