Ljubav je izvanredan cvijet, ali treba imati hrabrosti ubrati ga na ivici užasnog ponora rekao je Stendhal. O tome je riječ u ovoj knjizi.

Volim ljubavne priče pogotovo kad su prepričane iz perspektive djece roditelja koji su je proživjeli. Još sam dva dana nakon završetka ovog čarobnog romana jako emotivna. Dojmovi se pomalo slažu kako u glavi, tako i u srcu. Baš me je dirnuo ovaj predivno napisani ljubavni roman i srce mi je na mjestu.

Temelji ove priče nisu nimalo čarobni već naprotiv, tragični. Ali život je takav. Kada se čini da je sve gotovo i propalo sve se zaokrene i počinju neki novi dani. Dogodi se čudo. To se dogodilo i Miklosu i Lili. Dogodila im se ljubav. A pod kojim okolnostima, pročitajte sami.

„Koliko njih je odgovorilo na tvoje pismo?“ „Skoro dvadeset“. „Zar ćeš se sada dopisivati sa svih njih dvadeset?“ „Lili je ona prava i njoj ću dalje pisati“. „Kako to znaš?“ „Jednostavno znam“.

Kada se čini da je sve gotovo i propalo sve se zaokrene i počinju neki novi dani. Dogodi se čudo. To se dogodilo i Miklosu i Lili. Dogodila im se ljubav. A pod kojim okolnostima, pročitajte sami.

U srpnju 1945. mladi Mađar, Mikloš koji je preživio koncentracijski logor Bergen-Belsen, deportiran je u vrlo lošem zdravstvenom stanju u Švedsku u jedan od tamošnjih 'sanatorija' koji su otvoreni samo za namjenu liječenja bivših zatvorenika. Miklos je sama kost i koža, nema nijednog zuba i liječnici mu predviđaju još samo šest mjeseci života. Svakog jutra mjeri temperaturu ali živa na termometru se ne spušta ispod 38,2. No Miklos ima druge planove.

Želi upoznati ljubav svog života, oženiti se i stvoriti obitelj. Bolest, tuga i jad ga ne zanimaju. Odbija čuti što mu liječnik stalno govori i čime ga plaši. Groznica u zoru za njega ne postoji.

Predivan roman o ljubavi koja je svoja izdanja doživio već u tridesetak zemalja

Čak 117 žena iz njegovog rodnog kraja također je preživjelo užase zatočeništva u logorima i smješteno je u različite ustanove diljem Švedske. Miklos je siguran da je među njima i njegova buduća žena, ljubav njegovog života. Svakoj od njih napiše osobno pismo i čeka odgovore. Vrlo brzo zna da je Lili ona prava. Iako ih razdvajaju kilometri, oštra zima i bolesti, oni se nakon pola godine dopisivanja upoznaju.

U prosincu 1945. imaju samo tri dana za upoznati se, ali tri dana su im dovoljna da se do ušiju zaljube jedan u drugoga. Tek tada predstoji borba sa švedskom administracijom, predrasudama, ženskom ljubomorom, religijom i naravno najvećom preprekom – bolešću. Jedino vjere i ljubavi oboma ne nedostaju. Njihov sin Peter Gardos je živ primjer da ljubav liječi sve rane i bolesti. Svaka riječ ovog romana vibrira željom i ljubavlju za životom. U tome je njegova snaga.

‘Groznica u zoru’ je prvi roman Pétera Gárdosa, mađarskog filmskog scenarista i režisera te kazališnog djelatnika koji je za svoje dokumentarne filmove primio brojne nagrade. Roman objavljen u Mađarskoj 2010. godine, 2015. izazvao je veliko zanimanje čitateljske javnosti i nakladnika u cijelom svijetu. Ovaj predivan roman o ljubavi svoja izdanja je doživio već u tridesetak zemalja.

blog Čitaj knjigu

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju