"Orašar" Petra Iljiča Čajkovskog jedan je od najizvođenijih baleta na svijetu, a ovosezonsku izvedbu u zagrebačkom HNK-u s nestrpljenjem očekuju svi ljubitelji ove baletne božićne bajke. S kolikim se nestrpljenjem "Orašar" očekuje u Zagrebu, dokazuje potražnja za ulaznicama kakvu HNK ne pamti

Ako je netko sumnjao da kazalište u Hrvatskoj nije živo, pogled na red koji se stvorio ispred Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, gdje je u četvrtak u 10 sati krenula prodaja ulaznica za balet "Orašar", uvjerio ga je u suprotno.

S kolikim nestrpljenjem se balet "Orašar" očekuje u Zagrebu, dokazuje potražnja za ulaznicama kakvu zagrebački HNK ne pamti

S obzirom na to da se ulaznice ne mogu rezervirati, nego isključivo kupiti na blagajni HNK-a ili preko njihove službene stranice, na zagrebačkom Trgu Republike Hrvatske stvorila se velika gužva, a zaljubljenicima u balet nije bilo teško čekati dva, tri sata u redu kako bi kupili ulaznice.

Do sada neviđen interes za jednom predstavom zagrebačkog HNK-a iznenadio je i intendanticu Dubravku Vrgoč.

Iskreno, doista nismo očekivali ovakvu navalu za predstavu 'Orašar'. Mislim da je zadnji put ovoliki red viđen u prvoj polovici 20. stoljeća na onim glasovitim fotografijama iz doba intendanta Stjepana Miletića. Sve to govori o jednoj jako lijepoj činjenici: ljudi doista vole kazalište. Ovo je jedan svečani dan za Hrvatsko narodno kazalište jer smo pokazali da našoj publici nije teško ni čekati u redu ni stajati na hladnoći kako bi dobila kartu za predstavu, rekla nam je Vrgoč.

Balet "Orašar" Petra Iljiča Čajkovskog najizvođeniji je i najpopularniji balet na svijetu, a ovosezonska izvedba baletnog ansambla zagrebačkog HNK-a posebnu važnost ima za mamu Lidiju koju smo sreli u redu za ulaznice.


Moja desetogodišnja kći ove godine nastupa u "Orašaru" u ulozi miša. Drugi je razred osnovne baletne škole, ali pleše i u jednom privatnom plesnom studiju. Za plesače baleta HNK je najviša stepenica što se tiče Hrvatske, a mislim da su 'Orašar' i 'Labuđe jezero' dva najzanimljivija baleta na repertoaru HNK-a, kazala je gospođa Lidija.

Popularnost baletne božićne bajke "Orašar" ne jenjava, a od praizvedbe je prošlo 125 godina. Priču o djevojčici Klari koja ispod bora pronalazi drvenog orašara kojim se razbijaju orasi te s njime proživi brojne čudesne dogodovštine u svijetu mašte, vole i djeca i odrasli.

"KAZALIŠTE JE ITEKAKO ŽIVO"
Zagrebački Balet prikazao je nekoliko premijernih uprizorenja "Orašara", a posljednji put premijerno 2011. godine u koreografiji Dereka Deanea. Ove sezone u studenom, prosincu i siječnju na rasporedu je 10 izvedbi, prva 29. studenog i posljednja 5. siječnja.

Ovo je jedan svečani dan za Hrvatsko narodno kazalište jer smo pokazali da našoj publici nije teško ni čekati u redu ni stajati na hladnoći kako bi dobila kartu za predstavu

--Dubravka Vrgoč, intendantica zagrebačkog HNK



Uz "Orašara", u prosincu će se u zagrebačkom HNK-u moći pogledati i "Labuđe jezero", "Tko pjeva, zlo ne misli", "Tri zime" i “La Bohème”.

U ovom trenutku 10 000 ulaznica za ostale naše predstave prodali smo unaprijed do siječnja, za 'Labuđe jezero', 'Tko pjeva, zlo ne misli' i 'Tri zime'. I ono što je možda najvažnije i što je poruka: kazalište ne da nije mrtvo, nego je kazalište iznimno živo, i to baš u ovom vremenu i na ovim našim prostorima, ističe Vrgoč.

Kazalište i balet obožava i mlada simpatična djevojka koja je također čekala ulaznice za "Orašara" kojeg je gledala i prije pet godina.

Iskreno, nisam očekivala ovakvu navalu, nadam se da će biti još karata dok dođem do blagajne. Pogledala sam i 'Labuđe jezero', čak sam razmišljala da sad kupim ulaznicu i za tu predstavu, ali nisam sigurna ima li ih još. Iskreno, nisam znala da Hrvati toliko vole balet, rekla nam je mlada zaljubljenica u balet.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju