Matejka Buča, food blogerica, stručnjakinja u marketingu i autorica, sastavila je svoju treću kuharicu – Slastice za svaki dan, koja je prepuna jednostavnih okusa ukomponiranih u poznate slastice.

Galerija Kuharica Matejke Buče Kuharica Matejke Buče Kuharica Matejke Buče +4 Matejka Buča

Za svoju treću kuharicu sama je osmislila, pripremila i fotografirala više od 80 među kojima svoje favorite mogu pronaći i početnici u slastičarstvu, kao i oni s nešto više iskustva u kuhinji.

Nakon dvije kuharice sa slanim i slatkim jelima, učinilo mi se da je vrijeme da se posvetim onome po čemu me ljudi najviše poznaju – slasticama. Još od mojih prvih blogerskih dana, ali i mnogo ranije, priprema deserata za mene je značila opuštanje, zabavu i izazov, a inspiracije za slatka jela mi nikada nije nedostajalo.

Kuharica Matejke Buče Kuharica Matejke Buče (Foto: Matejka Buča)

Iz tog razloga sam gotovo sve što znam i što sam putem naučila o slasticama ulila u ovu zbirku recepata i savjeta. Cilj je bio mojim čitateljima predstaviti provjerene i raznolike recepte s detaljnim pojašenjenjima kako bih im olakšala pripremu vlastitih slatkih kreacija te ih podsjetila na veselje koje pruža stvaranje vlastitim rukama, govori Matejka.

Na 244 stranice ova kuharica čuva recepte podijeljene u sedam kategorija – od osnovnih za tijesta i kreme pa sve do lijepih, više ili manje svečanih torti koje su s razlogom kraljice svakog stola, a mogle bi biti kraljice i onog blagdanskog koji je pred nama.

Kuharicu je moguće naručiti preko bloga Like chocolate, gdje možete pročitati i brojne ostale informacije te prelistati nekoliko oglednih stranica knjige. Cijena kuharice iznosi 30 eura s besplatnom dostavom za Hrvatsku, a do kraja godine će se kuharica Slastice za svaki dan naći i na policama knjižara pored svoje dvije prethodnice.

Kako bi nam dala maleni uvid u novu kuharicu, Matejka je s nama podijelila jednostavni recept za genijalnu brownie pitu.

Kuharica Matejke Buče Matejka Buča (Foto: Matejka Buča)

Brownie pita – sastojci:

Prhko tijesto:

  • 125 g glatkog brašna
  • 25 g šećera
  • prstohvat soli
  • 80 g hladnog maslaca
  • 2 žlice hladne vode

Brownie:

  • 140 g tamne čokolade
  • 150 g maslaca
  • 150 g šećera
  • 2 jaja
  • prstohvat soli
  • 100 g glatkog brašna
  • 30 g kakaa
  • 5 g praška za pecivo
  • 1 žlica ekstrakta vanilije ili 1/2 žličice paste vanilije

Brownie pita – priprema:

  1. Najprije pripremite prhko tijesto. Od brašna, šećera, soli i maslaca dlanovima ili u multipraktiku umijesite prhko tijesto, a zatim ga sjedinite dodavanjem malo vode. Utisnite ga u kalup obložen papirom za pečenje pa dobro ohladite – najbolje ga je zamrznuti na 15 minuta.
  2. Sada pećnicu zagrijte na 180 °C.
  3. Za brownie, zajedno otopite maslac i čokoladu na jako laganoj vatri ili u mikrovalnoj pećnici uz često miješanje. Dodajte šećer, a zatim i jedno po jedno jaje miješajući pjenjačom.
  4. Dodajte sol, vaniliju, brašno, kakao i prašak za pecivo, pa sve pomiješajte.
  5. Prhko tijesto sada izbodite vilicom pa na njega ulijte brownie smjesu. Poravnajte i pecite oko 30 minuta. Kolač je gotov kada je brownie čvrst, no kada ubodete čačkalicu u njega na njoj neka ostane još koji komadić tijesta, ali ne smije biti tekući.
  6. Poslužite ohlađeno, posuto s malo kakaa ili s kuglicom sladoleda. Dobar tek!

Čuvanje:

Na sobnoj temperaturi do tri dana ili u hladnjaku do pet dana.

Kuharica Matejke Buče Brownie pita (Foto: Matejka Buča)

Učiteljica iz Samobora slastice pravi srcem i pravi je dokaz da žena može sve Od slatkoga slađe Mirjane Marčinko Šmit Od slatkoga slađe Mirjane Marčinko Šmit - 3 Od slatkoga slađe Mirjane Marčinko Šmit - 4 +9 Od slatkoga slađe Mirjane Marčinko Šmit - 5

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju