Za svoju treću kuharicu sama je osmislila, pripremila i fotografirala više od 80 među kojima svoje favorite mogu pronaći i početnici u slastičarstvu, kao i oni s nešto više iskustva u kuhinji.
Nakon dvije kuharice sa slanim i slatkim jelima, učinilo mi se da je vrijeme da se posvetim onome po čemu me ljudi najviše poznaju – slasticama. Još od mojih prvih blogerskih dana, ali i mnogo ranije, priprema deserata za mene je značila opuštanje, zabavu i izazov, a inspiracije za slatka jela mi nikada nije nedostajalo.
Kuharica Matejke Buče (Foto: Matejka Buča)
Iz tog razloga sam gotovo sve što znam i što sam putem naučila o slasticama ulila u ovu zbirku recepata i savjeta. Cilj je bio mojim čitateljima predstaviti provjerene i raznolike recepte s detaljnim pojašenjenjima kako bih im olakšala pripremu vlastitih slatkih kreacija te ih podsjetila na veselje koje pruža stvaranje vlastitim rukama, govori Matejka.
Na 244 stranice ova kuharica čuva recepte podijeljene u sedam kategorija – od osnovnih za tijesta i kreme pa sve do lijepih, više ili manje svečanih torti koje su s razlogom kraljice svakog stola, a mogle bi biti kraljice i onog blagdanskog koji je pred nama.
Kuharicu je moguće naručiti preko bloga Like chocolate, gdje možete pročitati i brojne ostale informacije te prelistati nekoliko oglednih stranica knjige. Cijena kuharice iznosi 30 eura s besplatnom dostavom za Hrvatsku, a do kraja godine će se kuharica Slastice za svaki dan naći i na policama knjižara pored svoje dvije prethodnice.
Kako bi nam dala maleni uvid u novu kuharicu, Matejka je s nama podijelila jednostavni recept za genijalnu brownie pitu.
Matejka Buča (Foto: Matejka Buča)
Brownie pita – sastojci:
Prhko tijesto:
- 125 g glatkog brašna
- 25 g šećera
- prstohvat soli
- 80 g hladnog maslaca
- 2 žlice hladne vode
Brownie:
- 140 g tamne čokolade
- 150 g maslaca
- 150 g šećera
- 2 jaja
- prstohvat soli
- 100 g glatkog brašna
- 30 g kakaa
- 5 g praška za pecivo
- 1 žlica ekstrakta vanilije ili 1/2 žličice paste vanilije
Brownie pita – priprema:
- Najprije pripremite prhko tijesto. Od brašna, šećera, soli i maslaca dlanovima ili u multipraktiku umijesite prhko tijesto, a zatim ga sjedinite dodavanjem malo vode. Utisnite ga u kalup obložen papirom za pečenje pa dobro ohladite – najbolje ga je zamrznuti na 15 minuta.
- Sada pećnicu zagrijte na 180 °C.
- Za brownie, zajedno otopite maslac i čokoladu na jako laganoj vatri ili u mikrovalnoj pećnici uz često miješanje. Dodajte šećer, a zatim i jedno po jedno jaje miješajući pjenjačom.
- Dodajte sol, vaniliju, brašno, kakao i prašak za pecivo, pa sve pomiješajte.
- Prhko tijesto sada izbodite vilicom pa na njega ulijte brownie smjesu. Poravnajte i pecite oko 30 minuta. Kolač je gotov kada je brownie čvrst, no kada ubodete čačkalicu u njega na njoj neka ostane još koji komadić tijesta, ali ne smije biti tekući.
- Poslužite ohlađeno, posuto s malo kakaa ili s kuglicom sladoleda. Dobar tek!
Čuvanje:
Na sobnoj temperaturi do tri dana ili u hladnjaku do pet dana.
Brownie pita (Foto: Matejka Buča)